Foto: Reuters/Scanpix

Pēc ASV prezidenta Donalda Trampa izdotā rīkojuma liegt ieceļošanu septiņu musulmaņu valstu pilsoņiem Savienotās Valstis ir atcēlušas 60 000 ceļošanas vīzu, piektdien paziņoja ASV Valsts departaments.

Pildot prezidenta rīkojumu uz laiku atceltas vīzas gandrīz 60 000 cilvēku, atklāja Valsts departamenta konsulāro lietu biroja pārstāvis Vils Kokss.

2015. finanšu gadā ASV izsniedza 11 miljonu vīzu, viņš uzsvēra, piebilstot, ka nacionālā drošība ir "augstākā prioritāte".

Jau vēstīts, ka Tramps 27. janvārī parakstīja rīkojumu, kas paredz pastiprināt iespējamo imigrantu vai bēgļu pārbaudi, lai atstātu "radikālos islāma teroristus ārpus Amerikas Savienotajām Valstīm".

Saskaņā ar šo rīkojumu visa ASV programma bēgļu izmitināšanai tiek apturēta vismaz uz 120 dienām, kamēr tiks pieņemti jauni stingri bēgļu pārbaudes noteikumi. Sīriešu bēgļu uzņemšana tiek apturēta uz nenoteiktu laiku vai līdz laikam, kad prezidents pats izlems, ka viņi vairs nerada draudus.

Rīkojums arī paredz uz 90 dienām apturēt vīzu izsniegšanu cilvēkiem - gan ceļotājiem, gan imigrantiem - no Irākas, Irānas, Jemenas, Lībijas, Sīrijas, Somālijas un Sudānas.

Pēc rīkojuma izdošanas daudzi derīgu vīzu īpašnieki un pastāvīgās uzturēšanās atļauju saņēmēji tika aizturēti lidostās un nosūtīti atpakaļ.

Baltais nams paziņojis, ka pēc ierašanās ASV Trampa rīkojuma ietvaros nopratināti 109 cilvēki.

ASV mediji, atsaucoties uz amatpersonām, ziņoja, ka vairākiem simtiem cilvēku liegta iekāpšana avioreisos uz ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!