Foto: Shutterstock

Reaģējot uz pagājušajā mēnesī Maskavā notikušo policista uzbrukumu ASV diplomātam, Savienotās Valstis izraidījušas divas Krievijas amatpersonas, pavēstīja ASV Valsts departaments.

"Reaģējot uz uzbrukumu, mēs 17. jūnijā no Savienotajām Valstīm izraidījām divas Krievijas amatpersonas," apliecināja Valsts departamenta pārstāvis sakariem ar presi Džons Kērbijs.

6. jūnijā Krievijas policists uzbrucis akreditētam ASV diplomātam, kurš devies iekšā ASV vēstniecības kompleksā un bija sevi identificējis.

"Šis solis bija neizprovocēts, un tas apdraudēja mūsu darbinieka drošību. Krievijas apgalvojumi, ka policists aizsargājis vēstniecību no neidentificēta indivīda, ir vienkārši nepatiesi," Kērbijs sacīja žurnālistiem.

Maskava sestdien paziņoja, ka tā, sperot pretsoļus, arī izraidījusi divus ASV diplomātus.

"Pēc viņu nedraudzīgā soļa diviem ASV vēstniecības darbiniekiem bija jāpamet Maskava. Viņi tika pasludināti par personām "non grata" aktivitāšu dēļ, kas nav savietojamas ar viņu diplomātisko statusu," paziņojumā apliecināja Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs.

Izraidītie diplomāti bijuši ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) aģenti, viņš norādīja.

Laikraksts "Washington Post" jau pagājušajā mēnesī ziņoja, ka Krievijas Federālā Drošības dienesta apsargs cīņas gaitā salauzis diplomātam plecu.

Valsts kontrolētais Krievijas telekanāls NTV šonedēļ pārraidīja kadrus, kas, pēc visa spriežot, bija uzbrukuma ieraksts. Tajā atbilstoši NTV skaidrojumam Krievijas policists, kura postenis bijis līdzās vēstniecībai, mēģina aizturēt ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes aģentu, kurš gribējis iekļūt ēkā, sevi neidentificējot.

Īsajā un neskaidrajā klipā redzams, kā policists, kurš izskrien no apsardzes būdas, uzbrūk kādam vīrietim, kurš tikko ir izkāpis no taksometra, un nogāž viņu zemē. No taksometra izkāpušajam cīņas gaitā tomēr izdodas nokļūt līdz vēstniecības durvīm.

Kērbijs piektdien skaidroja, ka Krievijas drošības dienestu "nepieņemamā uzvedība pret ASV personālu kļuvusi intensīvāka, šādi cenšoties izjaukt mūsu diplomātiskās un konsulārās operācijas".

Vašingtona privātā kārtā "mudinājusi" Maskavu šādu nepieņemamu izturēšanos izbeigt, viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!