Trešdien, 31. augustā, pulksten 16.45 pēc Latvijas laika, pēc vairāk nekā 50 gadu pārtraukuma no ASV uz Kubu izlidos pirmais komerciālais avioreiss, vēsta aģentūra "Associated Press".

"JetBlue" lidmašīna ceļu sāks no Fortloderdeilas lidostas Floridas štatā, veicot 72 minūtes ilgu lidojumu līdz Santa Klārai. Šis reiss dos startu vairāk nekā 400 iknedēļas lidojumiem starp valstīm, kuru attiecības pirms 55 gadiem sarāva ASV noteiktais tirdzniecības embargo un Kubas pasludinātais aizliegums amerikāņiem izmantot salu kā tūrisma galamērķi.

"Amerikas lidmašīnu regulāra nosēšanās Kubā radīs plašuma, integritātes un stabilitātes sajūtu. Tam būs liela psiholoģiskā ietekme," aģentūrai "Associated Press" klāstīja grāmatas "Atvērti biznesam: radot jaunu Kubas ekonomiku" autors Ričards Feinbergs.

Komerciālo avioreisu atsākšana starp abām valstīm ir viens no nozīmīgākajiem ASV prezidenta Baraka Obamas soļiem, lai īstenotu pirms diviem gadiem pieņemto attiecību normalizēšanas plānu ar Kubu. Lai gan vēsturnieki nav vienisprātis par precīzu datumu, kad ceļu uz salu mēroja pēdējā ASV lidmašīna, visticamāk, ka tas notika īsi pēc tam, kad Kuba 1962. gada oktobrī raķešu krīzes laikā aizliedza ienākošos reisus.

Plānots, ka trešdienas reisā ceļu uz Kubu "Airbus A320" lidmašīnā mēros ASV transporta ministrs Entonijs Fokss, "JetBlue" priekšsēdētājs Robins Heizss, kā arī īpaši izraudzīta piecu Kubas izcelsmes amerikāņu apkalpe.

Plānots, ka šogad Kubu apmeklēs vairāk nekā 300 000 tūristu no ASV, kas ir trīskāršs pieaugums kopš brīža, kad 2014. gadā Obamas administrācija pirmoreiz samazināja Karību jūras valstij noteiktās sankcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!