Foto: Reuters/Scanpix

Ķīna trešdien izteica nopietnas bažas, reaģējot uz Ziemeļkorejas paziņojumu, ka tā veiks trešais kodolizmēģinājums, kas būs "vairāk" nekā tikai izmēģinājums un ka tas būs atbilde "naidīgajām" sankcijām, kas pret Phenjanu vērstas pēc decembrī notikušās tālas darbības raķetes palaišanas, vēsta aģentūra "Reuters".

"Ķīna ir ārkārtīgi nobažījusies par to, kā attīstās notikumi. Mēs esam pret jebkādu rīcību, kas var saasināt situāciju un visām darbībām, kas neveicina Korejas pussalas denuklearizāciju," paziņoja Ķīnas Ārlietu ministrija.

"Mēs aicinām visas iesaistītās puses saglabāt mieru un būt savaldīgām, un dedzīgi strādāt miera un stabilitātes nodrošināšanai Korejas pussalā," "Reuters" citē ministrijas pārstāvi.

Ķīna ir izolētās Ziemeļkorejas galvenais diplomātiskais un ekonomiskais atbalstītājs, bet arī sākusi izrādīt saniknojumu par Phenjanas rīcību, ziņo "Reuters". "Ja Ziemeļkoreja uzstāj veikt trešo kodolizmēģinājumu, neskatoties uz mēģinājumiem to atrunāt, tai ir jāsamaksā dārga cena," raksta Ķīnas ietekmīgais laikraksts "Global Times". Avīze norāda, ka Ķīnai ir jāpārtrauc sniegt palīdzība kaimiņvalstij, ja tā tomēr veiks kodolizmēģinājumu.

"Palīdzība, ko tā varētu saņemt no Ķīnas, būtu jāsamazina. Ķīnas valdībai tas vispirms būtu skaidri jānorāda, lai sagrautu jebkuras Phenjanas ilūzijas, kas tai varētu būt," raksta "Global Times". Lai gan tiek uzskatīts, ka laikraksts nepārstāv oficiālo valdības viedokli, tas tomēr ir ietekmīgs Ķīnas medijs, piebilst "Reuters".

Ziemeļkoreja janvārī paziņoja par plānotu "augsta līmeņa" kodolizmēģinājumu un vairākiem raķešu izmēģinājumiem, kas būšot vērsti pret ASV. Ziemeļkoreja arī nosodīja ANO Drošības padomes paplašinātās sankcijas pret Phenjanu, ko organizācija pieņēma pēc decembrī notikušās raķetes palaišanas, saskatot tajā Ziemeļkorejai aizliegtu ballistikso tehnoloģiju izmēģinājumu.  Otrdien Ziemeļkoreja draudēja, ka pret "naidīgajām" sankcijām vērstie pasākumi būs vairāk nekā tikai kodolizmēģinājums.

"KTDR [Korejas Tautas Demokrātiskā Republika] ir izdarījusi galīgo slēdzienu, ka tai būs jāveic stingrāki pasākumi nekā kodolizmēģinājums, lai tiktu galā ar naidīgo spēku kodolkara gājieniem, kas kļūst arvien neslēptāki," ziņoja Ziemeļkorejas valsts ziņu aģentūra.

Dienvidkoreja un citas valstis, kas seko aktivitātēm Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumu poligonos, uzskata, ka sociālistiskā republika ir gatava kodolizmēģinājumam un tikai gaida augstākā līdera Kima Čenuna pavēli. 

Phenjana jau ir veikusi divus kodolizmēģinājumus 2006. un 2009. gadā. Pēc šiem izmēģinājumiem ANO aizliedza Ziemeļkorejai veikt jebkādus kodol un ballistisko raķešu tehnoloģiju izmēģinājumus.

Daži eksperti ir prognozējuši, ka Ziemeļkorejas trešajā kodolizmēģinājumā var tikt detonēta urāna bumba. Ziemeļkorejas pirmajos divos kodolizmēģinājumos 2006. un 2009.gadā tika detonētas plutonija bumbas. Gaidāmais izmēģinājums satrauc pasauli, jo pastāv bažas, ka Ziemļkoreja varētu radīt kodolgalviņas, kas būtu piemērotas starpkontinentālajām raķetēm, apdraudot daudzas valstis.  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!