Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ukrainu pārpludinājuši spiegi un diversanti, kuri lielā daudzumā tiek aizturēti visā valsts teritorijā, otrdien paziņoja Ukrainas Drošības dienests.

"Pēdējā mēneša laikā mēs esam aizturējuši tādu daudzumu spiegu un diversantu grupu kā visā Ukrainas neatkarības laikā," sacīja Drošības dienesta preses centra vadītāja Marina Ostapenko.

Spiegi un diversanti ierodas Ukrainā ar mērķi vākt informāciju par armijas vienību pārvietošanos, to atrašanos, iegūt slepenu informāciju, destabilizēt sabiedriski politisko situāciju valstī, kā arī vervēt pilsoņus un nodot viņiem naudu, sprāgstvielas un ieročus, norādīja Ostapenko.

Valstī iebraukušo ārvalstnieku skaits, kuriem dots uzdevums graut Ukrainu, ir tik liels, ka Drošības dienests un milicija nespēj viņus izķert. Situāciju arī sarežģī apstāklis, ka daudziem Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) darbiniekiem ir Ukrainas pilsonība. Kā nesen pavēstīja deputāts Oleksandrs Brigiņecs, ar gāztā prezidenta Viktora Janukoviča rīkojumu FDD darbiniekiem piešķirti 5000 Ukrainas pasu.

Pēdējo dienu laikā vairākās Ukrainas austrumdaļas pilsētās prokrieviskie separātisti sarīkojuši plašas nekārtības. Kijeva uzskata, ka tās inscenējis Kremlis, šādi sagatavojoties iespējamai reģiona aneksijai.

Kijeva pārmetusi Krievijai nekārtību uzkurināšanu, un Vašingtona aicinājusi Kremli pārtraukt mēģinājumus destabilizēt Ukrainu.

Maskava visus tās virzienā vērstos pārmetumus kārtējo reizi noraida un brīdinājusi Kijevu, ka jebkura spēka pielietošana Ukrainas austrumos var ieraut valsti pilsoņu karā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!