Foto: AFP/Scanpix

Novembrī notikušās ASV prezidenta vēlēšanas ir kļuvušas par pašām dārgākajām valsts politiskajā vēsturē, liecina Federālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati par priekšvēlēšanu kampaņu tēriņiem.

Prezidenta amata kandidāti kopā iztērējuši vairāk nekā divus miljardus dolāru (1,07 miljardi latu), atsaucoties uz apkopotajiem datiem, vēsta ārvalstu mediji. Jau oktobra beigās demokrātu kandidāts Baraks Obama un republikānis Mits Romnijs bija iztērējuši katrs aptuveni miljardu dolāru (540 miljoni latu).

Kandidātu reklāmām masu medijos iztērēti vairāk nekā 500 miljoni dolāru (269 miljoni latu). Eksperti norāda, ka šādas summas kandidātiem iztērēt "palīdzējuši" turīgi atbalstītāji. Piemēram, kāds Lasvegasas kazino īpašnieks Šeldons Adelsons republikāņu kampaņai ziedojis vairāk nekā 95 miljonus dolāru (51 miljons latu).

Jau vēstīts, ka 6. novembrī notikušajās prezidenta vēlēšanās Baraks Obama tika uz otro termiņu pārvēlēts par valsts vadītāju, saņemot 332 elektoru balsis, kamēr Romnijam tika 206. Par Obamu nobalsoja 64,9 miljoni amerikāņu, bet par Romniju – 60,4.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!