Foto: AFP/Scanpix

ASV gaisa triecienos pret džihādistu grupējumu "Daesh" Irākā un Sīrijā kopš 2014. gada var būt nogalināti 119 civiliedzīvotāji, trešdien paziņoja ASV Aizsardzības ministrija (Pentagons).

ASV bruņoto spēku Centrālās pavēlniecības (CENTCOM) publicētie dati iegūti, mēnešiem ilgi izskatot ziņojumus un datubāzes, un tie attiecas uz 24 gaisa triecieniem.

Šis upuru skaits gan ir ievērojami mazāks par tiem, kas minēti dažādu organizāciju aplēsēs.

Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija "Airways" lēš, ka ASV vadītās koalīcijas uzlidojumos ir nogalināti 1787 civiliedzīvotāji, kopš 2014. gada augustā sākās gaisa triecienu kampaņa "Daesh" iznīcināšanai.

Organizācija "Amnesty International" aplēsusi, ka koalīcijas gaisa triecieni Sīrijā vien prasījuši vismaz 300 civiliedzīvotāju dzīvības.

ASV, kas veic apmēram 80 % no koalīcijas uzlidojumiem, lieto augstas precizitātes vadāmo munīciju, lai ierobežotu upuru skaitu civiliedzīvotāju vidū. Savukārt Krievija tiek apsūdzēta konvencionālo aviobumbu lietošanā, kas prasa lielākus civiliedzīvotāju upurus.

Upuru skaits ir krasi pieaudzis, kopš koalīcija 2015. gada beigās sāka kampaņu, lai sagatavotu "Daesh" bastionu – Irākas pilsētas Mosulas un Sīrijas pilsētas Rakas – atkarošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!