ASV un Krievija var rast iespējas sadarboties krīzes risināšanai Sīrijā, ceturtdien paziņoja ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters laikā, kad Maskava turpina palielināt savu militāro klātbūtni Sīrijā.

Krievija pēdējās nedēļās ir nosūtījusi simtiem karavīru, kā arī iznīcinātājus, artilēriju un citu militāro tehniku uz Latākijas provinci Sīrijas ziemeļrietumos. ASV mēģina noskaidrot, vai Krievija iejauksies četrarpus gadus ilgušajā pilsoņkarā sava sabiedrotā Sīrijas prezidenta Bašara al Asada pusē.

Ja Krievija cīnīsies pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts", arī cenšoties panākt krīzes politisku risinājumu, nevis "bez izšķirības" uzbrūkot Asada ienaidniekiem, ASV un Krievija var atrast veidus sadarbībai, sacīja Kārters.

"Tādā gadījumā ir iespējams, ka mēs varam atrast sadarbības jomas," Kārters sacīja reportieriem.

"Bet, ja tā (Krievijas darbība) ir benzīna pieliešana ugunij pilsoņkarā Sīrijā, tad tā noteikti nav produktīva," piebilda Kārters.

ASV bažas par Krievijas pastiprināto militāro klātbūtni Sīrijā saistītas arī ar iespējamību, ka Krievijas un ASV vadītās koalīcijas pret "Islāma valsti" lidmašīnas varētu lidot vienā gaisa telpā. Pentagons ir izteicies par nepieciešamību novērst incidentu risku starp šo koalīciju un Krieviju Sīrijā.

Maskava ir paziņojusi, ka jebkāds tās atbalsts Asadam atbilst pastāvošajiem militārajiem līgumiem un ka Krievijas militārais personāls ir nosūtīts apmācīt Sīrijas spēkus.

Kremļa administrācija ceturtdien paziņoja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins tiksies ar ASV prezidentu Baraku Obamu, pirmdien apmeklējot ANO mītni Ņujorkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!