Foto: Reuters/Scanpix

ASV vadītās koalīcijas gaisa uzlidojumos teroristu grupējumam "Daesh" ("Islāma valsts") Irākā un Sīrijā nogalināts vismaz 801 civiliedzīvotājs, liecina ceturtdien publiskotais Pentagona ziņojums.

Pēdējā mēneša laikā izmeklēti vēl pieci uzlidojumi Sīrijā un secināts ka tajos gājuši bojā vēl 15 civiliedzīvotāji, norādīts ziņojumā.

Taču nevalstiskās organizācijas, kas seko līdzi konfliktiem arābu pasaulē, apgalvo, ka bojāgājušo skaits esot daudz lielāks, nekā atzīst Pentagons.

Londonā bāzētais žurnālistu kolektīvs "Airwars", kas kompilē datus no publiskiem avotiem, lēš, ka kopš operāciju sākuma 2014. gada augustā koalīcijas gaisa uzlidojumos Irākā un Sīrijā ir gājuši bojā vairāk nekā 5000 civiliedzīvotāji.

Lielākā daļa no bojāgājušajiem, par kuriem paziņojis Pentagons, nogalināti uzlidojumos Sīrijā. Pentagons apgalvo, ka vēl izmeklē 695 ziņojumus par civilajiem upuriem, no kuriem vairāk nekā 400 ir par uzlidojumiem Sīrijā.

ASV atbalstītā Sīrijas kurdu un arābu alianse oktobrī padzina "Daesh" no Rakas un pēc tam no plašām teritorijām Eifratas krastos.

Pentagona ziņojumā norādīts, ka īstenoti visi iespējamie piesardzības pasākumi un lēmumi par uzlidojumiem pieņemti saskaņā ar likumiem, bet, diemžēl, radušies civilie upuri.

Tiek uzskatīts, ka ASV vadītās koalīcijas uzlidojumi sekmējuši Irākas un Sīrijas spēku cīņu ar "Daesh". Kopš uzlidojumu sākuma 2014. gada augustā "Daesh" kontrolētā teritorija ir sarukusi līdz nelieliem apgabaliem tuksnesī gar Irākas un Sīrijas robežu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!