Pentagons gatavojas atcelt aizliegumu transseksuālām personām dienēt ASV bruņotajos spēkos, liecina aģentūras AP rīcībā esošā informācija.

Šādā veidā Pentagons vēlas noslēgt vienu no pēdējiem uz dzimuma un seksualitātes balstītiem aizliegumiem militārajā dienestā, apliecinājušas augsti stāvošas ASV amatpersonas.

Par jauno kārtību tikšot paziņots šonedēļ. Pagaidām plānots nākamajos sešos mēnešos rūpīgi sekot līdzi situācijai, lai novērtētu izmaiņu ietekmi un izstrādātu detaļas, sacījušas amatpersonas. Tas ļaus metodiski izstrādāt tiesu, medicīnas un administratīvos jautājumus, kā arī attīstīt apmācību plānu.

ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters AP sacījis, ka "mums ir jāgarantē, ka katrs, kurš spēj un ir gatavs dienēt, to var darīt ar līdzīgām iespējām. Mums ir jāizturas pret visiem mūsu cilvēkiem ar godu un cieņu, ko viņi ir pelnījuši".

Aģentūra norāda, ka saistībā ar aizlieguma atcelšanu ierēdņiem ir jāatrisina virkne problēmu, piemēram, vai karavīriem būs jāapmaksā medicīnas izdevumi, operācijas un citas darbības, kas saistītas ar dzimumu maiņu, kā arī to, kādiem jābūt fiziskās formas standartiem transpersonu sagatavošanā.

Ierēdņiem būs jāizlemj, kur transseksuāļi vienības tiks izmitinātas, kādas formas valkās, kādas vannas istabas tiks izmantotas.

Transseksuālas personas ir viens no vairākiem transpersonu identitātes veidiem, kas dzīves gaitā ar operāciju palīdzību mainījušas savu dzimumu.

Dažādos ASV pētījumos atklājies, ka, par spīti pastāvošajam aizliegumam, pašlaik ASV bruņotajos spēkos dienē ap 15 000 transseksuāļiem, kas armijā iestājās slepeni, taču visbiežāk ar komandieru atļauju.

Pentagonas lēmums nācis klajā dažas nedēļas pēc ASV Augstākās tiesas lēmuma atļaut viendzimumu pāriem reģistrēt laulību visos ASV štatos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!