Foto: AP/Scanpix

ASV Aizsardzības ministrija ir lūgusi prezidenta Baraka Obamas administrācijai atļauju atsākt iepriekš neizdevušos programmu Sīrijas nemiernieku apmācībai un apgādei cīņā pret džihādistu grupējumu "Daesh", vēsta Ķīnas oficiālā ziņu aģentūra "Sjiņhua", atsaucoties uz ASV bruņoto spēku augsta ranga komandieri.

"Es esmu lūdzis atļauju atsākt šos centienus, izmantojot atšķirīgu pieeju," ASV Kongresa sanāksmē sacīja Centrālās pavēlniecības vadītājs ģenerālis Loids Ostins, kuram ir pakļauti ASV bruņotie spēki Tuvajos Austrumos. "Apmācībai vajadzētu būt īsākai," teica Ostins.

Pentagona 500 miljonu ASV dolāru vērtā apmācības un apgādes programma tika uzsākta Sīrijā pērn jūlijā, kad pirmo 54 apmācāmo sīriešu grupas locekļus nogalināja vai sagūstīja "Al Qaeda" Sīrijas filiāle "Nusras fronte", bet pārējie apmācāmie aizbēga. Tas notika, kad šie sīrieši vēl nebija sākuši cīņu pret "Daesh".

Obamas administrācija oktobrī paziņoja, ka plāno apturēt šo neveiksmīgo programmu un koncentrēties uz to spēku atbalstīšanu, kuri jau ir iesaistījušies cīņā pret "Daesh".

Programmā sākotnēji bija iecerēts apmācīt 5400 sīriešu nemierniekus gadā un darīt to trīs gadus.

Ostins otrdien Kongresa sanāksmē sacīja, ka jaunajā programmā tiks ņemta vērā neveiksmīgās programmas pieredze. Viņš atzina, ka viens no neveiksmes cēloņiem bija mēģinājums ilgstoši apmācīt lielu skaitu cilvēku, tikmēr atturot viņus no cīņas. "Mēs esam koriģējuši savu pieeju," teica Ostins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!