Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pentagons jaunajā kodolspēku stratēģijā, kuras izstrādāšanu pirms gada, stājoties amatā, pieprasīja ASV prezidents Donalds Tramps, ierosinājis izstrādāt jaunus taktiskos kodolieročus, lai tādējādi līdzsvarotu Krievijas radītos draudus.

Pentagonu satrauc apstāklis, ka Maskava pašreizējos ASV kodolieročus uzskata par pārāk jaudīgiem, lai tie tiktu pielietoti, un tāpēc Savienoto Valstu kodolarsenāls vairs nekalpo kā patiess atturošais faktors.

Mazāk jaudīgu kodolieroču izstrādāšana varētu šo problēmu atrisināt, norāda Kodolbruņojuma situācijas pārskata (NPR) autori. "Mūsu stratēģija gādās, lai Krievija saprastu, ka jebkura kodolieroču pielietošana, lai cik ierobežota tā būtu, ir nepieņemama," uzsvērts dokumentā.

Aizsardzības ministra vietnieks Patriks Šenehans preses konferencē norādīja, ka Savienoto Valstu kodolarsenāls 70 gadus garantējis ASV drošību un ka amerikāņi nevar atļauties tā novecošanos. Piedāvātā taktisko kodolieroču izstrādāšana neparedz palielināt kopīgo ASV kodolarsenālu, bet gan pārveidot esošās kaujas galviņas.

Maskava sestdien jau nosodījusi jaunās ASV kodolpolitiskas "pretktrievisko" un "kareivīgo" raksturu, brīdinot, ka nepieciešamības gadījumā spers atbildes soļus savas drošības garantēšanai. "Šī dokumenta kareivīgais un pretkrieviskais raksturs ir acīmredzams," teikts Krievijas Ārlietu ministrijas izplatītajā paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!