ASV nolēmušas slēgt 15 militārās bāzes visā Eiropā, atsaucoties uz ASV Aizsardzības ministra Čaka Hagela teikto, ziņo BBC.

Pēc Pentagona sniegtajām ziņām, šāds solis gadā ļautu ietaupīt aptuveni 500 miljonus ASV dolāru (aptuveni 422 miljonus eiro), bet tas pieņemts, jo ASV savu uzmanību šobrīd pārorientē uz Āziju.

Šobrīd Eiropā izvietoti 60 000 ASV kareivju, no kuriem lielākā daļa atrodas Vācijā, Itālijā un Apvienotajā Karalistē. Arī pēc bāžu slēgšanas šeit izvietoto kareivju skaitu paredzēts saglabāt tādu pašu, taču viņi Eiropā atradīsies rotāciju kārtībā dažādu militāro mācību un misiju ietvaros.

Bāžu slēgšana galvenokārt skars mazākās kara bāzes, kuras vēl palikušas kopš Aukstā kara. ASV amatpersonas ir lēmušas par 500 kareivjiem samazināt personālu arī Lajes militārajā bāzē Azoru salās, izsaucot Portugāles protestus. Savukārt Lielbritānijā šo izmaiņu ietekmē tuvāko gadu laikā ASV karavīru skaits tiks samazināts par aptuveni 2000 cilvēkiem.

Tāpat bāzes tiks slēgtas arī tādās valstīs, kā Vācija, Beļģija, Nīderlande un Itālija.

Hagels norāda, ka saprot, ka šī soļa ietekmē tiks zaudētas darba vietas, taču izsaka pateicību tiem, kuri visu šo laiku atbalstījuši ASV Gaisa spēkus. "Es zinu, ka šī iemesla dēļ vairākās valstīs, kuras mūs uzņēma, tiks samazināts darba vietu skaits. Es novērtēju milzīgo atbalstu, ko tās mums gadu desmitiem sniegušas," viņš atklāja.

Jau vairākus gadus ASV Bruņotie spēki pārskata savu bāžu lietderību Eiropā, cenšoties racionalizēt un samazināt izmaksas. Daļēji tas tiek darīts ekonomisku apsvērumu dēļ, bet daļēji – stratēģisku, jo pēdējos gados Pentagons savu galveno uzmanību pievērš Āzijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!