Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Pentagons paudis skeptisku attieksmi pret Krievijas prezidenta Vladimira Putina paziņojumu, ka viņš ir devis rīkojumu sākt daļēju Krievijas karaspēka izvešanu no Sīrijas, vēsta aģentūra AFP.

Putins pirmdien ieradās kara plosītajā Sīrijā, kur paziņoja, ka misija ir izpildīta un "nozīmīga daļa" Krievijas spēku no Sīrijas tiks izvesti.

Pentagona runasvīrs majors Adrians Rankine-Galovejs gan ir skeptisks un norāda, ka šādi paziņojumi var arī nenozīmēt reālas darbības.

"Krievijas komentāri par savu spēku izvešanu bieži nesaskan ar patiesu karavīru skaita samazinājumu un neietekmē ASV prioritātes Sīrijā," viņš norāda. Putins, iespējams, izvedīs dažas lidmašīnas un tad pieprasīs ASV izvest savus spēkus no Sīrijas, viņš pieļauj.

Krievija jau iepriekš konflikta laikā ir nākusi klajā ar paziņojumiem par savu spēku izvešanu no Tuvo Austrumu valsts.

Pagājušajā nedēļā ASV spēki norādīja, ka saglabās klātbūtni Sīrijā tik ilgi, cik tas būs nepieciešams, lai nepieļautu "Daesh" teroristu atkārotu izplešanos.

"Koalīcija turpinās darbību Sīrijā, atbalstot vietējos spēkus, lai pabeigtu "Daesh" sakāvi un nostabilizētu atbrīvotās teritorijas, ļaujot bēgļiem un pārvietotajiem sīriešiem atgriezties," norāda Rankine-Galovejs.

Pilsoņu karš Sīrijā sākās ar tautas protestiem pret prezidenta Bašara al Asada valdību, kas drīz pārauga sarežģītā konfliktā, kurā piedalās arī džihādistu grupējums "Daesh".

Krievijas iesaistīšanās konfliktā 2015. gadā pavērsa kara gaitu par labu iniciatīvu zaudējušajiem Asada spēkiem.

Putins, kurš Krieviju vada jau 18 gadus, 6. decembrī paziņoja par atkārtotu pretendēšanu uz prezidenta amatu nākamgad gaidāmajās vēlēšanās. Tajā pašā dienā Kremlis un Aizsardzības ministrija nāca klajā ar paziņojumu, ka teroristu grupējums "Daesh" ("Islāma valsts") Sīrijā ir pilnībā sakauts. Tam gan nepiekrita citi konflikta vērotāji.

Novembrī Krievijas amatpersonas ziņoja, ka līdz gada beigām plāno samazināt savu klātbūtni Sīrijā, jo mērķi ir gandrīz sasniegti. Par savu spēku samazināšanu Sīrijā Krievija pirms tam paziņoja arī 2017. gada janvārī.

Savukārt 2016. gada martā Putins jau vienu reizi paziņoja, ka "visi Krievijas mērķi šajā valstī ir sasniegti" un pavelēja izvest karaspēku no Sīrijas. Realitātē Krievijas spēku dalība konfliktā turpinājās līdz pat šim brīdim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!