Foto: AFP/Scanpix

Vairāki desmiti ASV īpašo uzdevumu spēku karavīri izvietoti Sīrijā līdzās robežai ar Turciju, lai tur cīnītos ar džihādistu grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts"), atbalstot Turcijas armiju un "pārbaudītus" Sīrijas kaujiniekus, piektdien paziņoja Pentagons.

"Atsaucoties Turcijas valdības aicinājumam, ASV īpašo uzdevumu spēki pavada Turcijas un pārbaudītus Sīrijas opozīcijas bruņotos spēkus, tiem turpinot attīrīt teritoriju no "Islāma valsts" Sīrijā robežas apkaimē līdzās Džerābulusai un Arrajai," sacīja Pentagona pārstāvis sakariem ar presi Džefs Deiviss.

ASV aizsardzības jomas amatpersona apliecināja, ka jaunajā īpašo operāciju kontingentā ir vairāki desmiti karavīru.

Turcijas karaspēks un Ankaras sabiedrotie sīriešu kaujinieki šobrīd Sīrijā kontrolē pierobežas apvidu no Eifratas upes uz rietumiem līdz Afrīnas apgabalam.

Rietumu presē izskanējuši pārmetumi, ka Turcijas Sīrijā uzsāktās operācijas mērķis patiesībā ir kurdi, nevis "Islāma valsts" džihādisti. Ankara iepriekš izpelnījusies apsūdzības, ka tā izturas pārlieku iecietīgi pret "Islāma valsti" vai pat to atbalsta.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans šomēnes paziņoja, ka ASV prezidents Baraks Obama esot izteicis ideju par kopīgu ASV un Turcijas operāciju, lai "Islāma valstij" Sīrijā atkarotu Raku - džihādistu grupējuma "de facto" galvaspilsētu.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 280 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!