Foto: AP/Scanpix

ASV Aizsardzības ministrija ceturtdien paziņoja, ka tā veic izmeklēšanu pret prezidenta Donalda Trampa bijušo padomnieku nacionālās drošības jautājumos Maiklu Flinnu saistībā ar maksājumiem, ko viņš saņēmis no firmām, kas ir saistītas ar Krievijas valdību.

Pentagons izmeklē, vai atvaļinātais ģenerālleitnants Flinns pirms naudas pieņemšanas no ārvalstu valdībām bija iepriekš saņēmis nepieciešamo atļauju.

Flinns, 2014. gadā atvaļinoties, tika īpaši brīdināts, ka viņam jāsaņem iepriekšēja atļauja pirms konsultāciju maksājumu, algu, dāvanu vai apmaksātu ceļojumu pieņemšanas no kādas ārvalsts valdības.

Flinns februārī atkāpās no nacionālās drošības padomnieka amata, jo bija sniedzis maldinošu informāciju par saviem kontaktiem ar Krievijas amatpersonām pirms Trampa stāšanās amatā. Flinna kontakti ar Krieviju ir daļa no plašākas izmeklēšanas par Trampa komandas cilvēku kontaktiem ar Krievijas valdību pagājušā gada prezidenta vēlēšanu laikā. Krievijas valdība centusies iejaukties vēlēšanās, uzskata ASV izlūkdienesti.

Pentagona aprīļa sākumā uzsāktā izmeklēšana koncentrējas uz vairāk nekā 33 000 ASV dolāru, ko Flinns nopelnīja, 2015. gada decembrī piedaloties Kremļa raidorganizācijas RT banketā, kur viņš sēdēja pie galda līdzās Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam.

Izmeklēšana var tikt paplašināta arī uz 530 000 dolāru, kas Flinnam tika samaksāti par lobēšanu Turcijas valdības labā pērn ASV prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā.

Ar šādiem maksājumiem var būt pārkāpti Aizsardzības ministrijas un ASV konstitūcijas noteikti aizliegumi atvaļinātām militārpersonām veikt darbības, kurās ir iesaistītas ārvalstu valdības, bez iepriekšējas atļaujas.

Flinns noslēdza 33 gadus ilgu militāro karjeru, no 2012. līdz 2014. gadam esot Aizsardzības izlūkošanas aģentūras direktora amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!