Foto: AP/Scanpix

"Žvadzinot" kodolieročus, Krievija "spēlējas ar uguni", un ASV nepieļaus, ka tā iegūtu nozīmīgu militāru pārsvaru, pārkāpjot Kodolbruņojuma likvidācijas līgumu, izteicies ASV aizsardzības ministra vietnieks.

Aizsardzības ministra vietnieks Roberts Vorks, runājot Pārstāvju palātā, norādījis, ka ASV kodolspēku modernizēšanai un uzturēšanai tuvāko gadu laikā varētu tērēt līdz septiņiem procentiem no aizsardzības budžeta. Šobrīd tam tiek atvēlēti trīs līdz četri procenti.

Bruņoto spēku komitejā Vorks norādīja, ka Maskavas mēģinājumi ar kodolieročiem iebiedēt savus kaimiņus ir izgāzušies, tas tikai vēl vairāk saliedējis NATO dalībvalstis. Tāpat viņš kritizējis Krievijas taktiku izmantot eskalāciju deeskalācijai.

"Ikviens, kurš uzskata, ka viņi spēj kontrolēt eskalāciju ar kodolieroču pielietojumu, spēlējas ar uguni," saka Vorks. "Eskalācija ir eskalācija, un kodolieroču izmantošana ir galējā eskalācija."

ASV aizsardzības ministra vietnieks norādījis, ka Krievija turpina pārkāpt Kodolbruņojuma likvidācijas līgumu, kas aizliedz pielietot ballistiskās un kruīza raķetes rādiusā no 500 līdz 5500 kilometriem.

Vorks atklāja, ka Pentagons izstrādā priekšlikumus, ko iesniegt ASV prezidentam Barakam Obamam kā atbildi uz līguma pārkāpšanu, lai neļautu Krievijai "iegūt nozīmīgu militāru pārsvaru, pārkāpjot Kodolbruņojuma likvidācijas līgumu".

ASV drīzumā gatavojas uzsākt finansiāli apjomīgu sava novecojošā kodolarsenāla atjaunošanu, ieskaitot ieročus, zemūdenes, bumbvedējus un ballistiskās raķetes. Izmaksas tiek lēstas 355 miljardu dolāru apmērā uz 10 gadiem vai viena triljona dolāru apmērā uz 30 gadu periodu.

Pentagona ikgadējais bāzes budžets pēdējos gados bijis apmēram 500 miljardi dolāru.

"Bez papildus finansējuma stratēģisko spēku modernizācijai šo izdevumu līnija prasīs izdarīt ļoti, ļoti smagas izvēles un iespaidos citus aizsardzības aspektus," brīdina Vorks.

Armijas uzraudzības grupas gan norāda, ka ASV rīcībā esošais kodolarsenāls ir lielāks nekā to prasa prezidenta stratēģiskie mērķi un Pentagons varētu ietaupīt līdzekļus, samazinot kodolbruņojuma apjomu un pieņemot citus lēmumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!