Foto: PantherMedia/Scanpix
Cilvēku izkārnījumos atrodams zelts un citi dārgmetāli, kuru vērtība varētu sasniegt vairākus simtus miljonu dolāru, noskaidrots jaunā zinātniskā pētījumā.

"Mēs atradām zeltu ļoti nelielā apmērā," sacīja ASV Ģeoloģijas dienesta pētniece Ketlīna Smita. Viņas komanda analizēja ekskrementu paraugus, kuros niecīgā daudzumā tika atrasts platīns, sudrabs un zelts.

Citas zinātnieku grupas pētījumā aprēķināts, ka viena miljona amerikāņu izkārnījumos varētu atrast dārgmetālus apmēram 13 miljonu ASV dolāru (11,9 miljonu eiro) vērtībā.

Ja tiktu atrasta metode, ar kuras palīdzību no izkārnījumiem varētu viegli atdalīt metālus, mazinātos nepieciešamība pēc derīgo izrakteņu meklēšanas, kā arī dabā nenonāktu kaitīgi metāli.

"Metāli ir visur - matu kopšanas produktos, veļas mazgāšanas līdzekļos, nanodaļiņas pat ievietotas zeķēs, lai novērstu nepatīkamas smakas," norāda Smita.

Ik gadu no ASV notekūdeņiem tiek iegūti septiņi miljoni tonnu cietas vielas. Apmēram puse tiek izmantota kā mēslojums, bet pārējais tiek sadedzināts vai nonāk īpaši veidotās izgāztuvēs. Patlaban pastāv ierobežojumi, cik lielu daļu no iegūtās vielas var izmantot mēslojumam, jo bez vērtīgajām minerālvielām tās satur arī kaitīgus metālus.

Smitas pētījumā mēģināts atrast veidus, kā no cietās vielas atdalīt kaitīgos metālus un kā no izkārnījumiem iegūt vērtīgos metālus, ko varētu pārdot.

Pētījums tika prezentēts ASV Ķīmijas biedrības sanāksmē Denverā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!