Foto: AFP/Scanpix
Šogad Krievijā radikāli noskaņoto ksenofobu uzbrukumos bojā gājuši 19 cilvēki, bet ievainoti 93, vēsta analītiskais centrs "Sova".

Sniegtie dati liecina, ka rasistu un neonacistu uzbrukumi notikuši 24 Krievijas reģionos.

Centrs norāda, ka oktobrī rasistu un neonacistu uzbrukumos cietuši vismaz 11 cilvēki, no kuriem četri ir miruši. Upuri visbiežāk ir iebraucēji no Vidusāzijas un Kaukāza, jauniešu subkultūru pārstāvji, kā arī seksuālās minoritātes.

19.oktobrī Sanktpēterburgā Nacionālsociālistiskā iniciatīva (NSI) veica "Krievisko tīrīšanu". Nacionālisti "piesējās ielu tirgotājiem un saukuši policiju katru reizi, kā pārdevēji tirgojušies neatļautās vietās", norādījis centrs.

Līdzīgi "neonacistiski vandalisma akti" pastrādāti Čitā un Svetlogorskā Ļeņingradas apgabalā. Kopā gada laikā "Sova" fiksējusi 36 "ideoloģijas motivētus vandalisma aktus" 28 valsts reģionos.

Kopš gada sākuma 11 Krievijas reģionos tiesas pieņēmušas 13 spriedumus par rasistiskiem uzbrukumiem 31 cilvēkam, norāda "Sova".

Par "ksenofobisku vandalismu" šā gada oktobrī Tulas apgabalā tika notiesātas divas personas. Tāpat oktobrī par ksenofobijas propagandēšanu ierosinātas desmit lietas pret desmit cilvēkiem desmit reģionos.

Pētījumā minēts, ka arī par rasisma propagandēšanu 2014.gadā pieņemti 113 spriedumi pret 115 cilvēkiem 49 reģionos.

Iepriekš "Sova" ziņojis, ka 2013.gadā visvairāk ksenofobiski motivētu uzbrukumu notikuši Maskavā un Pēterburgā, vēsta aģentūra "Interfax". Kopumā 2013.gadā uzbrukumu rezultātā 20 cilvēki gājuši bojā un vismaz 173 ievainoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!