Foto: LETA

Nāves gadījumu skaits no gripas paveida A/H1N1, saukta arī par "cūku gripu", 2009. – 2010. gadā varētu būt 15 reizes lielāks, nekā valstis savās atskaitēs ziņoja Pasaules Veselības organizācijai, liecina publikācija žurnālā "Lancet Infectious Diseases". Par to vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Gripas pandēmijas laikā no 2009. gada aprīļa līdz 2010. gada augustam pasaulē laboratoriski tika apstiprināti 18,5 tūkstoši nāves gadījumu no "cūku gripas", bet ir zināms, ka reālais nāves gadījumu skaits ir daudz lielāks, nekā laboratorijas izmeklētie. Pētījumā pieļauts, ka no "cūku gripas" pirmajā tās cirkulācijas gadā varētu būt miruši 151,7 līdz 575,4 tūkstoši cilvēku.

Pētījuma rezultāti arī norāda, ka 80% no gripas mirušo bijuši vecumā līdz 65 gadiem, kaut parastā gripa parasti izraisa nāvi vecākiem cilvēkiem. 59% visu nāves gadījumu varētu būt notikuši Dienvidasutrumāzijā un Āfrikā, pieļauj pētnieki.

Pētījuma rezultāti balstīti uz to valstu datiem, kuras vākušas informāciju par iedzīvotājiem un gripas simptomiem, nāves gadījumiem infekcijas pandēmijas laikā 2009. gadā. Autori atzīmē, ka zemā tādas informācijas pieejamība, sevišķi no valstīm ar vidējiem un zemiem ienākumiem var samazināt novērtējuma precizitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!