Foto: AFP/Scanpix
Vidusjūrā kopš 2000. gada dzīvību zaudējuši vismaz 33 760 imigranti, kas šo Eiropas jūras robežu padara par visbīstamāko robežu pasaulē, liecina ANO Starptautiskās migrācijas organizācijas (IOM) pētījums.

Lai arī absolūtais bojāgājušo skaits ir samazinājies, kopš Eiropas Savienība (ES) un Turcija pagājušajā gadā slēdza migrācijas maršrutu jūras austrumos, patiesībā risks dzīvībai ir pieaudzis, jo svarīgāks kļuvis garākais maršruts starp Lībiju un Itāliju, teikts Eiropas Universitātes institūta profesora Filipa Faržē pētījumā.

"Tādējādi migrācijas apturēšana un bojājas novēršana jūrā varētu būt daļēji konfliktējoši mērķi," norāda Faržē. "Īsāku un mazāk bīstamu maršrutu slēgšana var atvērt garākus un bīstamākus maršrutus, tādējādi palielinot iespēju mirt jūrā."

Kopš janvāra Vidusjūru šķērsojuši 161 000 bēgļu un migrantu, no kuriem vairums nonākuši Itālijā. Teju 3000 gājuši bojā vai pazuduši.

Lielākā Itālijā nonākušās grupas ir no Nigērijas, Eritrejas un Gvinejas.

Šogad mazāk nekā trešā daļa Itālijas dienvidos nonākušo cilvēku ir bēgļi, bet pārējie nemeklē patvērumu, bet labāku ekonomisko nākotni, norādīja Faržē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!