Foto: EPA/LETA

Ziemeļkorejas militārā virspavēlniecība apsūdz ASV mēģinājumos izprovocēt karu Korejas pussalā, un draud ASV karaspēkam ar iznīcināšanu, vēsta "Interfax".


Ziemeļkorejas armijas pārstāvji nodevuši ASV ģenerālim Džeimsam Turmanam paziņojumu, kurā nosodīta ASV agresīva rīcība, kura varot novest pie bruņota konflikta. "Jums jāatceras, ka tiem, kuri izraisa karu, draud nežēlīga iznīcināšana," teikts paziņojumā ASV armijai.  

Šo paziņojumu Phenjana izplatījusi neilgi pirms vērienīgajām ASV un Dienvidkorejas kopīgajām militārajām mācībām. Iecerētos manevrus Ziemeļkoreja jau nodēvējusi par "ārkārtīgi bīstamu soli".

Jau vēstīts, ka Ziemeļkoreja pēdējā laikā ir pastiprinājusi savu naidīgo retoriku pret turīgo Dienvidkoreju, solot to iznīcināt. Tomēr vairums militāro novērtējumu prognozē, ka Ziemeļi zaudētu jebkuru karu pret ASV atbalstītajiem Korejas pussalas Dienvidiem, tāpēc Phenjana neriskētu ar nozīmīga konflikta izraisīšanu.

Pagājušajā nedēļā Ziemeļkorejā notika trešais šīs valsts kodolizmēģinājums. Phenjana apgalvo, ka tajā veiksmīgi izmēģināta mazāka, bet daudz jaudīgāka ierīce. Ziemeļkoreju nekavējoties nosodīja  ANO Drošības padome.

Novērotāji ir nobažījušies, ka Ziemeļkoreja cenšas radīt pietiekami mazu kodolierīci, ko varētu izmantot par kaujas galviņu starpkontinentālajām raķetēm. Dienvidkoreja iepriekš norādīja, ka Phenjanas decembrī palaistā raķete ir spējīga sasniegt ASV.

ANO ir aizliegusi Ziemeļkorejai kodol un ballistisko tehnoloģiju izmēģinājumus jau kopš tās pirmajiem kodoltestiem 2006. un 2009. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!