Dators jau sen vairs nav tikai uz galda novietojams darbarīks. Iekārtām jābūt pielāgotām to izmantošanas apstākļiem. NEXT Mobile sadaļā esam ne reizi vien rakstījuši par trieciena un mitruma izturīgiem mobilajiem telefoniem. Tagad kārta arī datoriem – Latvijā ir iespējams iegādāties mums līdz šim mazpazīstamas firmas – GETAC – ražotu klēpjdatoru, kas paredzēts izmantošanai ekstremālos apstākļos.
Izskats

Klēpjdatora robustās formas, speciālās gumijas uzlikas stūros, kā arī gumijas aizbāžņi pieslēgvietām piešķir tam pavisam nopietnu izskatu un uzreiz liek noprast, ka tas nav parasts klēpjdators. Jāteic gan, ka īpašu izbrīnu rada gumijotais rokturis, kas klēpjdatoru ļauj ērti pārnēsāt aizvērtā veidā. Būtībā, jūsu rokās ir diezgan jocīgs koferītis, kas izturēs gan sitienus un kritienus, gan nebaidīsies no mitruma un putekļiem. Ražotājs jāuzteic par to, ka tas klēpjdatora virsējo daļu noformējis visai stilīgi, izmantojot tumši sudrabotas metāliskas krāsas. Nedaudz mulsina klēpjdatora vāka daļā iebūvētā antena.

Aprīkojums

Tāpat kā visiem datoriem, arī šim ir procesors – 1,1 GHz īpaši zemas voltāžas Pentium M, kas nodrošina iespējami mazu enerģijas patēriņu, 40 GB ietilpīgs firmas Toshiba cietais disks, kas aprīkots ar speciālu aizsargmehānismu, pasargājot to no kritienu un spēju triecienu ietekmes. Klēpjdatorā ievietots viens gigabaits operatīvās atmiņas, kas nodrošina iespēju vienlaikus bez problēmām izmantot vairākas programmas un specifiskas lietotnes.

Dators aprīkots ar parastā vadu tīkla pieslēgvietu, integrētu modemu, iebūvētu bezvadu tīkla 802.11b adapteru, kā arī GSM/GPRS modemu, kura antena izvietota klēpjdatora vākā. Pieslēgvietu klāstā aiz speciālām gumijas aizlikām atrodamas divas USB pieslēgvietas, PCMCIA ligzda, pa vietai VGA un seriālajai pieslēgvietai, kā arī audio izeja un mikrofona ieeja. Plašākam pieslēgvietu klāstam un diskiekārtām izmantojama komplektā ietilpstošā paplašinājuma bāze. Tā lietotāju nodrošina ar kombinēto CD-RW/DVD diskdzini, diskešu iekārtu, kā arī trim USB, divām seriālajām (COM), VGA un vienu paralēlo pieslēgvietu.

Protams, klēpjdators nebūtu lietojams bez ekrāna. Šim datoram izmantots 12,1 collu liels LCD skārienjutīgs ekrāns ar 1024 x 768 punktu izšķirtspēju. Īpaši padomāts, lai tas būtu labi saskatāms arī spilgtā saules gaismā. Komplektā ietilpst arī Windows XP Professional operētājsistēma un programmatūra CD-RW/DVD diskdzinim.

Lietojamība

Šis klēpjdators tiešām paredzēts tiem, kam ikdienā nepieciešams dators, par kuru nav jāsatraucas, ja tas kaut kur nokritis vai uz tā nokļuvis kāds šķidrums, vai arī apkārtējā darba vide ir putekļaina. Tā aprīkojums derēs dažnedažādiem mērķiem – dators apmierinās gan drošības spēku vajadzības, piemēram, to var ērti izmantot policisti, lai operatīvi noskaidrotu informāciju par aizturēto personu vai automašīnu; šādā gadījumā lieti noderēs bezvadu tīkla un GPRS modema esamība, kas nodrošinās piekļuvi internetam vai konkrētās organizācijas tīklam.

Arī citiem operatīvajiem dienestiem noderētu šādi aprīkoti klēpjdatori. Šo klēpjdatoru var izmantot arī būvniecībā, lauksaimniecībā un visur citur, kur datoram tā būtu neprognozējamā vidē. Noteikti jāpiebilst, ka dators standarta aprīkojumā spēj normāli strādāt arī nulle grādos. Ja nepieciešams strādāt vēl aukstākos laika apstākļos, klēpjdatoru iespējams papildināt ar speciālu aizsargkārtu, kas to ļaus izmantot arī mīnus 20 grādos.

Ja nu klēpjdators krīt no 90 centimetru augstuma pret cietu virsmu tā bruņojums un gumijas uzlikas uz stūriem neradīs nekādus darbības traucējumus. Padomāts ir arī par lietotāja ērtībām – burtu taustiņi r pietiekami lieli, un alfabēts uz tiem uzzīmēts ar treknināti baltiem burtiem, kas ļauj ērti saskatīt tos dažnedažādos redzamības apstākļos. Kursora vadībai iespējams izvēlēties skārienpaliktni un zem tā izvietotos gumijotos taustiņus vai arī lietot skārienekrānu un speciālu irbuli, kas ļauj vieglāk izmantot skārienekrāna sniegtās priekšrocības. Var izlīdzēties arī ar pirkstu, ja vien jums nav gari nagi un pārāk resni pirksti.

Datorā integrēts bezvadu tīkla pieslēgums un GPRS modulis, kas nodrošina plašas operatīvās saziņas iespējas.

Paplašinājuma bāze datoru stacionārā darba vietā nodrošina arī ar nepieciešamo optisko diskdzini un diskešu iekārtu, kas šad tad var būt noderīga. Specializētos dienestus, armijniekus, sakarniekus un citus, kuri izmanto dažādus rīkus, kas pievienojami datoram, iepriecinās bāzē pieejamās pieslēgvietas – vēl divas COM un paralēlā.

Priekšpusē pievienotais gumijotais rokturis labi noderēs, datoru pārnēsājot. Var iztikt arī bez somas. Nezinātāji domās, ka jums rokās stilīgs koferītis.

Secinājumi

Lielisks risinājums lietotājiem, kas datoru izmanto neprognozējamos apkārtējās vides apstākļos – mitrumā, putekļainā vidē. Tāpat nav jāsatraucas, ja dators nokritīs vai uz tā kaut kas smagāks uzkritīs. Šis ir īsts mobils un izturīgs palīgs, turklāt ar ļoti labu aprīkojumu un lielisku baterijas darbības ilgumu. Arī svars nav pārāk liels – tikai 2,7 kilogrami, kas īstiem vīriem tāds nieks vien ir.

Plusi

+ Lielisks saziņas iespēju aprīkojums.
+ Noturība pret kritieniem, mitrumu un putekļiem.
+ Ērti pārnēsājams.
+ Plašs paplašinājuma bāzes aprīkojums.

Mīnusi

- Augsta cena.
- Strādājot nedaudz traucē rokturis.

Tehniskie parametri

Procesors1,1 GHz Intel Pentium M
Operatīvā atmiņa1 GB
Cietais disks40 GB
Ekrāns12,1”, skārienjutīgs
VideokarteIntegrēta ar 64 MB izdalāmu atmiņu no operatīvās atmiņas.
Tīkla savienojumiModems, LAN, 802.11b bezvadu tīkls, GSM/GPRS modems.
Datora pieslēgvietas2x USB, VGA, PCMCIA, audio, seriālā.
Bāzes pieslēgvietas3x USB, 2x seriālās, VGA, paralēlā, audio.
Bāzes diskdziņiCD-RW/DVD, diskešu iekārta
BaterijaLitija jonu
Baterijas darbības ilgums3 h 20 min
PapildaprīkojumsNoturīgums pret mitrumu (95%), kritieniem (90 cm), putekļiem, salu (0 ºC).
OperētājsistēmaWindows XP Professional
Svars (g)2,7 kg
Aptuvenā cena (Ls)3300

Pateicamies par piegādāto tehniku firmai BIS S.

Īsumā

  • Datora stūri ir aprīkoti ar speciāliem aizsargiem, kas to pasargā no triecieniem un atsitieniem.
  • 12,1 collu lielais skārienjutīgais ekrāns būs labi saredzams arī saules gaismā. To varēs izmantot arī kursora vadībai, lietojot komplektā pievienoto irbuli vai pirkstu.
  • Tastatūras taustiņi veidoti tā, lai tie būtu ērti nospiežami, jo nereti ar šādu datoru iznāk strādāt ne tikai kailām plaukstām, bet arī cimdos.
  • Skārienpaliktnis nodrošina kursora vadību klēpjdatoriem ierastā veidā.
  • Ar lielo rokturi datoru ir ērti pārnēsāt. Ir padomāts, lai to varētu viegli satvert arī cilvēks ar platāku plaukstu vai cimdā tērptu roku.
  • Paplašinājuma bāze ļauj strādāt stacionārā vietā, paverot iespēju izmantot vēl vairāk pieslēgvietu, kā arī kombinēto CD-RW/DVD diskdzini un diskešu iekārtu.
  • Visas datora pieslēgvietas aizdarāmas ar speciāliem gumijas aizbāžņiem, kuru cieša aizblīvēšana nodrošina datoru pret mitruma iekļūšanu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!