Foto: Reuters/Scanpix

Ar bijušo Krievijas naftas kompānijas JUKOS vadītāju un Kremļa kritiķi Mihailu Hodorkovski saistītā kustība "Atvērtā Krievija" ceturtdien paziņojusi, ka pie tās darbiniekiem JUKOS lietas ietvaros notikusi kratīšana.

"5. oktobrī apmēram pulksten 6.30 no rīta izmeklētāji ar rīkojumu par kratīšanu ieradās pie "Atvērtās Krievijas" galvenās redaktores Veronikas Kucillo, pie tā paša nosaukuma kustības priekšsēdētāja Aleksandra Solovjova vecākiem, pie redakcijas sistēmu administratora Artjoma Miņiča un pie Pētījumu vadības centra galvenā redaktora Andreja Koņahina meitas. Izmeklēšanas darbības veiktas "JUKOS lietas" ietvaros", paziņoja "Atvērtā Krievija".

Vēlāk Solovjovs apstiprināja, ka pie viņa vecākiem notikusi kratīšana.

"Pie maniem vecākiem nesen pabeigta kratīšana, izmeklētāji aizgāja, neizsniedzot nekādu dokumentu kopiju. Konfiscēja stacionāro datoru, telefonu, digitālo "ziepju trauku" [fotoaparātu]," viņš pavēstīja intervijā aģentūrai "Interfax".

Solovjovs norādīja, ka kratīšana notikusi bez advokāta klātbūtnes.

"Kratīšanu veica tie paši cilvēki, kuri aprīlī "Atvērtajā Krievijā", tikai šoreiz viņi to veica JUKOS 2003. gada lietas dēļ, kad es mācījos astotajā - devītajā klasē," viņš stāstīja.

Kustības priekšsēdētājs piebilda, ka kratīšana turpinās pie "Atvērtās Krievijas" galvenās redaktores Kucillo, viena programmētāja, kā arī pie agrāk kustībā strādājušā Nikolaja Ļevšica, kurš šobrīd ir Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija Maskavas štāba vadītājs.

Hodorkovskis, kurš tolaik bija Krievijas bagātākais cilvēks, tika aizturēts 2003. gada 25. oktobrī, kad viņš bija JUKOS vadītājs un viens no tā akcionāriem, pēc apsūdzības līdzekļu izlaupīšanā un nodokļu nemaksāšanā. 2005. gadā viņš tika atzīts par vainīgu krāpniecībā un citos ekonomiskos noziegumos. Pēc vairākām pārsūdzībām viņam piespriestais ieslodzījuma termiņš bija desmit gadi un desmit mēneši.

Hodorkovskis, neatzīstot savu vainu, 2013. gadā nosūtīja Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam lūgumu par apžēlošanu ģimenes apstākļu dēļ. Putins 2013.gada 20.decembrī parakstīja dekrētu par apžēlošanu, un Hodorkovskis tika atbrīvots.

Pēc apžēlošanas Hodorkovskis ar ģimeni dzīvo Šveicē.

"Atvērto Krieviju" 2001. gadā nodibināja JUKOS akcionāri, un tā tika atjaunota 2014. gadā pēc Hodorkovska atbrīvošanas no cietuma. Jau gadu pēc organizācijas atjaunošanas tajā tika veikta kratīšana. 2015. gada decembrī kratīšana tika veikta Hodorkovska preses sekretāres Kulles Pispanenas un trīs "Atvērtās Krievijas" darbinieku dzīvokļos. 2017. gada 28. februārī varasiestādes Maskavā veica kratīšanu žurnālistes un cilvēktiesību aizstāves Zojas Svetovas dzīvoklī. Svetova ir aktīvi sadarbojusies ar "Atvērto Krieviju".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!