Sīvas kaujas starp kurdu autonomijas un Irākas karavīriem piektdien izcēlušās uz ziemeļiem no Kirkūkas pilsētas, kuru pēdējo dienu laikā ir pārņēmuši valdības spēki, ziņo raidsabiedrība BBC.

Sadursmes, kurās tiek liktas lietā raķetes, artilērija un ložmetēji, notiek Altunkupri pilsētas apkārtnē, kas ir pēdējā Kirkūkas provinces daļa, ko joprojām kontrolē kurdu zemessardze jeb pešmerga. Caur Altankupri iet ceļš uz Kurdisatānas galvaspilsētu Erbīlu.

Irākas pretterorisma spēki, policija un Irānas atbalstītie brīvprātīgie šiītu kaujinieki no "Tautas mobilizācijas spēkiem" uz Altunkupri izvirzījās pulksten 7.30 pēc vietējā laika, paziņoja Irākas spēku pārstāvji.

BBC korespondents no šīs apkārtnes ziņo, ka ir sākušās pamatīgas kaujas un uz konflikta vietu turpina virzīties garas karavīru un tehnikas kolonnas.

Irākas armijas mediju centrs jau ir paziņojis, ka kontrole pār Altunkupri ir atjaunota, taču šādai informācijai pagaidām nav cita apstiprinājuma.

Irākas spēki šonedēļ ir pārņēmuši teritorijas, ko kurdu spēki kontrolēja kopš 2014. gada, kad Irākas armija haosa bēga no grupējuma "Daesh" straujā uzbrukuma.

Armijas un šiītu kaujinieku operācijā kurdu spēki tiek atspiesti uz oficiāli atzītajām kurdu autonomijas teritorijām Irākas Kurdistānā. Taču uz ar naftu bagāto Kirkūkas reģionu pretendē abas puses.

Militāro operāciju Irākas premjers Haiders al Abadi sāka pēc tam, kad Kurdistānas autonomijas valdība sarīkoja neatkarības referendumu, kurā nospiedošs vairākums Kurdistānas iedzīvotāju nobalsoja par reģiona pilnīgu neatkarību no Irākas. Bagdāde šo balsojumu, kas notika arī oficiāli autonomijā neietilpstošajā Kirkūkas provincē, uzskata par nelikumīgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!