Foto: AFP/Scanpix

Donbasa, Dņepras un Aidaras brīvprātīgo kaujinieku bataljoni un Maidana kustības sabiedriskās organizācijas Ukrainas prezidentam Petro Porošenko pieprasījušas pārtraukt pamieru valsts Austrumos un izsludināt kara stāvokli.

Tāpat prezidentam iesniegtajā vēstulē pieprasīts brīvprātīgajiem bataljoniem izsniegt ieročus un "atļaut īstenot mērus teroristu iznīcināšanai".

Vēstulē izteiktās prasības izziņotas arī demonstrācijā pie prezidenta administrācijas, kurā svētdien, 29.jūnija piedalījās tūkstošiem cilvēku.

Protestētāji arī aicina Porošenko pildīt pirms vēlēšanām doto solījumu nodrošināt pretterorisma operācijas dalībnieku sociālās garantijas un dzīvības apdrošināšanu.

Kā vēstīts, sestdien trīs Ukrainas karavīru raidīti šāviņi trāpīja Krievijas robežsardzes postenī un apdzīvotā vietā Krievijas teritorijā. Krievijas Ārlietu ministrija to nosaukusi par provokāciju un pieprasījusi Kijevai šo starpgadījumu izmeklēt.

Incidents ir kārtējais ķēdes posms Ukrainas uguns pārtraukšanas pārkāpumos, kas apdraud Kijevas dialogu ar Austrumukrainu un mierīgu konflikta risinājumu, norādīts ministrijas paziņojumā.

Aizvadītajā diennaktī, neraugoties uz izsludināto pamieru, bojā gājuši pieci Ukrainas armijas karavīri, bet vēl vismaz 17 guvuši ievainojumus, pavēstījis pretterorisma operācijas štāba pārstāvis Aleksejs Dmitraškivkijs.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko piektdien paziņoja, ka uguns pārtraukšana pagarināta vēl uz 72 stundām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!