Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pierādītās naftas atradnes Krievijā ir pietiekamas tikai 28 gadiem, ceturtdien publicētā intervijā laikrakstam "Rossijskaja gazeta" paziņoja Krievijas dabas resursu un ekoloģijas ministrs Sergejs Donskojs.

"Pēc pierādītajiem krājumiem [naftas] ieguves nodrošinājums jau ir tikai 28 gadi," sacīja Donskojs.

Viņš precizēja, ka iegūstamie naftas krājumi ir apmēram 29 miljardi tonnu.

"[Šie krājumi] ir tie, kurus teorētiski var iegūt no zemes dzīlēm. Jēlnaftas ieguve (bez gāzes kondensāta) 2015. gadā provizoriski bija apmēram 505 miljoni tonnu. Ja rēķina pēc šiem skaitļiem, tad atklāto krājumu pietiek 57 gadiem," paskaidroja ministrs.

Viņš tomēr sacīja, ka pierādīto krājumu apjoms, par kuriem ir precīzi zināms, kur tie atrodas, cik tie ir lieli un kā iegūt šo naftu, saskaņā ar ekspertu vērtējumiem ir divreiz mazāks – apmēram 14 miljardi tonnu.

"Turklāt kopējā apjomā pieaug grūti iegūstamās naftas krājumu īpatsvars. To ieguves uzsākšana ir saistīta ar zemu ekonomisko efektivitāti un ir nepieciešams attīstīt tehnoloģijas. Pašlaik ieguves tempi no šiem krājumiem ir nelieli," atzīmēja ministrs.

Viņš pauda uzskatu, ka "bez jauniem atklājumiem tradicionālo krājumu apgūšana sāks samazināties jau no 2020. gada".

Ministrs sacīja, ka pieaugs grūti iegūstamās naftas īpatsvars un nopietni pasliktināsies projektu ekonomiskais lietderīgums. "Tieši tāpēc mēs neplānojam apturēt ģeoloģisko izpēti," paskaidroja Krievijas dabas resursu un ekoloģijas ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!