ASV Gaisa spēku vadība šonedēļ par kaujasspējīgu atzinusi pirmo iznīcinātāju "Lockheed Martin F-35 Lightning II" eskadriļu, tādējādi sperot nozīmīgu soli ārkārtīgi dārgās un līdz šim vairākkārt atliktās militārās programmas īstenošanā, ziņo "Defence Update". Jūlijā par kaujai gatavu pirmo "F-35" eskadriļu atzina arī ASV Jūras spēki.

Iznīcinātāju "F-35" attīstīšana ir Pentagona jeb Aizsardzības ministrijas visu laiku lielākais bruņojuma projekts, kurš līdz šim izmaksājis jau 379 miljardus ASV dolāru.

Amatpersonas norāda, ka jaunais iznīcinātājs ASV armijai dos spēju pamanīt ienaidnieka lidaparātus un citus draudus, krietni pārsniedzot šībrīža iespējas, kā arī ļaujot tiem iznīcināt mērķus un pazust pirms tie ir pamanīti. ASV Gaisa spēki plāno pasūtīt kopumā 1763 "F-35A" iznīcinātājus, tādējādi kļūstot par lielākās "F-35" flotes pārraudzītājiem pasaulē.

"ASV Gaisa spēku lēmums pasludināt 15 "F-35A" par kaujai gataviem Amerikas draugiem un ienaidniekiem sūta vienkāršu un spēcīgu ziņu - "F-35" spēj paveikt savu uzdevumu," paziņojumā pauda programmas vadītājs Gaisa spēku ģenerālleitnants Kriss Bogdans.

Kopumā uzņēmums "Lockheed" patlaban izgatavo trīs "F-35" versijas. Iznīcinātājus jau pasūtījušas un daļēji arī saņēmušas gan ASV, gan desmit citas valstis - Lielbritānija, Austrālija, Norvēģija, Itālija, Turcija, Dānija, Nīderlande, Izraēla, Dienvidkoreja un Japāna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!