Foto: AP/Scanpix
Pirmā Ķīnā būvētā reģionālā pasažieru lidmašīna ARJ21 pēc vairāku mēnešu atlikšanas otrdien veica savu pirmo komerciālo reisu, paziņoja valsts uzņēmums "Commercial Aircraft Corp. of China" (COMAC), kur tā tika uzbūvēta.

Aviosabiedrība "Chengdu Airlines" Ķīnas dienvidrietumu pilsētā Čendu saņēma šo lidmašīnu no ražotāja COMAC pērnā gada novembrī ar vairāku gadu aizkavēšanos. Lidmašīna ir uzbūvēta COMAC rūpnīcā Šanhajā.

"Chengdu Airlines" saņemtā lidmašīna "Comac ARJ21", kas tiek dēvēta arī par "Xiangfeng" (Sjanfen jeb Lidojošais Fēnikss), janvārī veica vairākus demonstrācijas lidojumus bez pasažieriem, bet 28. februārī plānotais pirmais komercreiss tika atcelts, nesniedzot paskaidrojumus.

Otrdien ARJ21 ar 70 pasažieriem veica reisu no Čendu uz Ķīnas lielāko pilsētu Šanhaju valsts dienvidaustrumos. Turpmāk lidmašīna reisiem šajā maršrutā tiks izmantota regulāri, informēja aviokompānija, kas plāno, ka ar laiku tās flotē varētu būt 30 šī tipa lidmašīnas.

ARJ21 ir divdzinēju reaktīvā lidmašīna, kurā atkarībā no salona konfigurācijas ir 78 līdz 90 pasažieru vietas, un tā bez nolaišanās var nolidot 2200 kilometru. Šo lidmašīnu sāka izstrādāt 2002. gadā un tās pirmais izmēģinājuma lidojums notika 2008. gadā.

COMAC ir saņēmis pasūtījumus vairāk nekā 300 lidmašīnām ARJ21 – lielākoties no Ķīnas aviokompānijām, bet arī no Indonēzijas, Mjanmas, Laosas un Kongo Republikas, kā arī no starptautiskās aviolīzinga kompānijas "GE Capital Aviation Services".

COMAC novembra sākumā pabeidza būvēt pirmo lidmašīnu C919 – reaktīvo divdzinēju aviolaineri ar 158–174 pasažieru vietām, kas pirmajā izmēģinājuma lidojumā dosies šogad un kuru paredzēts sākt piegādāt klientiem 2018. gadā.

1980. gadu sākumā Ķīnā tika uzbūvētas trīs reaktīvās pasažieru lidmašīnas Y-10, taču to ražošana tika pārtraukta.

Ķīnā tiek būvētas arī turbopropelleru pasažieru lidmašīnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!