Foto: DELFI.lt

Irākiešu bēgļu ģimene, kura 2015. gada decembrī pati pirmā ieradās Lietuvā Eiropas Savienības (ES) patvēruma meklētāju pārvietošanas programmas ietvaros, ir zaudējusi uzturēšanās atļauju Lietuvā, vēsta portāls "Delfi.lt".

Tas noticis tāpēc, ka četru cilvēku ģimene jau vairāk nekā sešus mēnešus neatrodas Lietuvā un pašlaik esot Zviedrijā. Pagaidām ģimenei nav liegta papildu juridiskā aizsardzība, kas nozīmē, ka viņi, atgriežoties Lietuvā, var atkārtoti lūgt izsniegt uzturēšanās atļauju.

Kā skaidro Migrācijas departamentā, situācija ģimenes dzimtenē Irākā nav uzlabojusies, tāpēc papildu juridiskā aizsardzība paliek spēkā.

Bez uzturēšanās atļaujas ģimeni var aizturēt jebkurā Šengenas valstī. Departamentam nav informācijas, ko irākiešu ģimene dara Zviedrijā. Ja viņi tur dzīvo nelegāli, policijai būtu viņi jāaiztur un jādeportē atpakaļ uz Lietuvu.

Taču, iespējams, irākieši savu atrašanos Zviedrijā ir legalizējuši un atraduši darbu – tādā gadījumā viņiem nekas nedraud, skaidro departamentā.

Pirmās oficiāli pārvietotās patvēruma meklētāju ģimenes ierašanās Lietuvā 2015. gada decembrī bija medijos plaši pieminēts notikums. Ģimene sastāv no izglītota tēva, mātes un diviem bērniem.

Tiesa, Lietuvas Migrācijas departaments ģimenei piešķīra papildu tiesisko aizsardzību, bet ne bēgļa statusu. Irākieši par to vērsās tiesā, taču tiesa viņu prasību noraidīja.

ES un Viļņas vienošanās paredz, ka Lietuvai līdz 2017. gada septembrim jāuzņem 1105 bēgļi. Līdz šim gan uzņemti tikai 262 patvēruma meklētāji. No tiem aptuveni 180 jau devušies prom uz citām valstīm, raksta "Delfi.lt".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!