Foto: AFP/Scanpix
Pirmie bēgļi Lietuvā varētu ierasties jau novembrī, un līdz gadu mijai viņu skaits varētu sasniegt 40 līdz 50 cilvēkus. Jautājumus, kas saistīti ar viņu uzņemšanu, otrdien savā pirmajā sēdē pārrunājusi Lietuvā izveidotās ārvalstnieku pārcelšanas un integrācijas koordinācijas komisija.

Kā pastāstījis šīs komisijas vadītājs, valdības kanclera pirmais vietnieks Rimants Vaitkus, nolemts izveidot bēgļu uzņemšanas komandas, kas gādātu par viņu pārvešanu, veselības pārbaudēm, apzinātu viņu vajadzības.

Lietuvas iekšlietu ministra vietnieks Elvins Jankevičs norādījis, ka vispirms tiks pārbaudīta atbraucēju veselība, viņi tiks apgādāti ar nepieciešamajām higiēnas precēm un vajadzības gadījumā potēti.

Pirmajā laikā viņi tiks izmitināti Ruklas bēgļu uzņemšanas centrā, kur viņiem mācīs lietuviešu valodu, un šo laiku tiks mēģināts pēc iespējas saīsināt. Tas varētu ilgt trīs mēnešus, bet pēc tam bēgļi tiktu pārcelti uz dažādām Lietuvas pašvaldībām.

Sēdē izteikts ierosinājums izveidot reģistru, kurā tiktu apkopotas svarīgākās ziņas par bēgļu biogrāfiju, izglītību, specialitātēm un amatu prasmēm. Secināts, ka būtu jāvienkāršo kvalifikācijas atzīšanas procedūras, lai augsti kvalificēti speciālisti varētu iegūt atbilstošu darbu.

Kā ziņots, šomēnes publiskotajā Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumā Lietuvai paredzēts uzņemt kopumā 1105 bēgļus, tas ir, vēl 780 bēgļus papildus tiem 325 imigrantiem, ko tā iepriekš jau piekritusi uzņemt brīvprātīgi.

Plānots, ka divu gadu laikā - līdz 2017.gada beigām - vēl 101 imigrants Lietuvā ieradīsies no Itālijas, 328 - no Grieķijas un 351 - no Ungārijas.

Iepriekš tika nolemts, ka Lietuvai divos gados būs jāuzņem 325 cilvēki - 240 bēgļi no Eritrejas un Sīrijas, kas šobrīd patvērušies Itālijā un Grieķijā, kā arī 85 migranti no trešajām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!