Foto: AFP/Scanpix

Igaunijas migrācijas lietu sadarbības koordinētājs Prīts Podra, kurš kopš novembra sākuma strādā Romā, ir paziņojis, ka pirmie patvēruma meklētāji saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) sadales plānu no Itālijas Igaunijā ieradīsies nākamā gada janvārī, otrdien vēsta Igaunijas laikraksts "Postimees".

Podra norādīja, ka sadarbība ar Itāliju bijusi sekmīga. Viņš uzsvēra, ka saņemta visa nepieciešamā informācija.

"Itālija darīs visu nepieciešamo, lai informācijas pārbaude par bēgļiem būtu pamatīga un visi cilvēki tiktu identificēti," viņš piebilda.

Igaunijas amatpersona informēja, ka pabijis bēgļu uzņemšanas centrā Itālijai piederošajā Lampedūzas salā, bet personīgi ar patvēruma meklētājiem nav runājis.

Viņš pavēstīja, ka Lampedūzā notiek bēgļu identifikācija un reģistrācija, viņiem tiek noņemti pirkstu nospiedumi, kā arī veikta bēgļu medicīniskā pārbaude.

Podra sacīja, ka salā vairs neierodas tiks daudz bēgļu un ka iemesls tam varētu būt ziemas iestāšanās, kā arī tas, ka ir notverti daudzi cilvēku kontrabandisti.

Pirmie bēgļi Igaunijā tiks nogādāti janvārī, un plāns paredz nogādāt tur divas bēgļu ģimenes, viņš pavēstīja.

"Mēs esam iesnieguši Itālijai mūsu profila izvēles un mūsu vēlmes attiecībā uz drošības pārbaužu veikšanu. Šobrīd Itālija sagatavo failus, balstoties uz mūsu izvēlēm. Failos ir identifikācijas dokumenti, pirkstu nospiedumi, personas attēls un viņa vai viņas sniegtais paziņojums. Tie tiks nogādāti Igaunijā, un, balstoties uz to, Igaunija nolems, kurus pieņemt," skaidroja Podra.

Pēc pirmās pārvietošanas tiks veikts novērtējums par to, kas būtu uzlabojams.

Atbilstoši Eiropas Komisijas (EK) izstrādātajam plānam Igaunijai nākamo divu gadu laikā jāuzņem apmēram 550 patvēruma meklētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!