Foto: AP/Scanpix
Pirmo reizi pēdējo 15 gadu laikā vairums amerikāņu ir noskaņoti negatīvi pret Krieviju, secināts trešdien publicētajā sabiedriskās domas aptaujā.

Sabiedriskās domas pētniecības uzņēmuma "Gallup" šonedēļ veiktajā aptaujā atspoguļojas pēdējos mēnešos pieredzētā lejupslīde ASV un Krievijas attiecībās. Vēl pirms trim mēnešiem vairums respondentu joprojām bija atzinīgās domās par Krieviju.

Amerikāņu attieksmes maiņa tiek skaidrota ar Maskavas lēmumu piešķirt pagaidu patvērumu ASV izlūkdienestu noslēpumus izpaudušajam Edvardam Snoudenam un Krievijas vēršanos pret homoseksuāļiem.

"Kopš 1999.gada amerikāņi Krieviju uzskatījuši vairāk par sabiedroto vai draudzīgu valsti, nevis nedraudzīgu valsti vai ienaidnieku," skaidro aptaujas veicēji. "Vēl šā gada jūnijā 52% amerikāņu Krieviju uzskatīja par sabiedroto vai draugu, bet pēc trim mēnešiem šis rādītājs sarucis līdz 44%, un 50% uzskata, ka Krievija nav draudzīga vai ir Amerikas interešu ienaidnieks."

Vienlaikus aizvien vairāk amerikāņu ir negatīvi noskaņoti pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Viņu atzinīgi vērtē tikai 19% no apjautātajiem 1010 amerikāņiem, bet 54% nav augstās domās par Kremļa saimnieku.

Tomēr vienlaikus pārliecinošs vairums amerikāņu atbalsta ASV un Krievijas vienošanos par Sīrijas ķīmisko ieroču arsenāla iznīcināšanu. Aizvadītajā nedēļas nogalē Ženēvā panākto vienošanos atbalsta 72% amerikāņu, bet pretējās domās ir 18%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!