Foto: Reuters/Scanpix

Pirms 85 gadiem, 1930. gada 27. maijā, Ņujorkā svinīgi atklāja 319 metrus augsto "Chrysler Building", kas kļuva par augstāko ēku pasaulē. Jau pēc nepilna gada durvis vēra "Empire State Building", apsteidzot iepriekš uzstādīto augstuma rekordu par 62 metriem un nostiprinot Ņujorkas "debesskrāpju galvaspilsētas" slavu.

Ņujorkas straujā tiekšanās debesīs visai strauji apsīka līdz ar 30. gadu ekonomisko krīzi. Arī citviet pasaulē tik augstus debesskrāpjus necēla vēl ilgi, un jauns ēkas augstuma rekords tika pārspēts tikai 1972. gadā, kad atklāja bēdīgi slavenos Pasaules tirdzniecības centra torņus.

Šobrīd saraksta augšgalā dominē celtnes Dienvidaustrumāzijā un Tuvajos Austrumos, un "top desmitniekā" atrodas tikai viens Ņujorkas debesskrāpis - pērn pabeigtais "One World Trade Center".

Portāla "Skyscraper Center" apkopotie dati rāda, ka, ņemot vērā visus tos debesskrāpjus, kuru būvniecība ir jau sākusies, 2021. gadā saraksta pirmo desmitnieku pametīs arī pēdējais "debesskrāpju galvaspilsētas" Ņujorkas apliecinājums.

Piedāvājam iepazīt sarakstu ar 10 augstākajām* ēkām pasaulē, kāds tas bija pirms Otrā pasaules kara:

* Līdz pat 2009. gadam par ēkas augstāko punktu tika uzskatīts jumts, taču šis princips tika mainīts, ņemot vērā, ka mūsdienu augstākajām ēkām dažkārt vairs nav nosakāms, kura vieta uzskatāma par jumtu un kura ir antena vai arhitektonisks veidojums bez funkcijas.

Šajā apkopojumā minētajām ēkām izmantots sākotnējais princips "mērīt pēc jumta". Ņemot vērā tolaik, kā arī vēlākos gados uzstādītās ar būvju funkcijām tieši nesaistītās detaļas, ēku secība sarakstā nedaudz mainītos.

Foto: xavax

Ēka atklāta 1931. gadā

Stāvu skaits: 60

Art deco stilā tapusī "500 5th Avenue" ēka uzbūvēta divu gadu laikā. Tā jau kopš pirmsākumiem ir biroju ēka. Tā savulaik izmantota arī kā nozīmīga radio pārraides stacija.

Ēku projektējuši "Lamb & Harmon" arhitekti - tie paši, kuri radīja "Empire State Building" dizainu.

Arhīva foto

Ēka atklāta 1909. gadā

Stāvu skaits: 50

"The Metropolitan Life Insurance Company Tower" debesskrāpis, saukts arī par "Met Life Tower", šobrīd piedzīvo rekonstrukciju, pārtopot par "New York Edition Hotel". Nepilnus četrus gadus līdz 1913. gadam ēka bija augstākā pasaulē.

To pēc Venēcijas Svētā Marka laukumā esošā Campanile zvanu torņa līdzības projektēja "Napoleon LeBrun & Sons". Torņa pulksteņa ciparnīcas diametrs ir astoņi metri, un katrs rādītājs sver aptuveni pus tonnu. 1964. gadā notikušās rekonstrukcijas laikā ēka zaudēja lielu daļu no sākotnējiem ornamentiem, lai iegūtu "modernāku" izskatu.

Sākotnējais ēkas īpašnieks "Metropolitan Life Insurance Company" ēku pārdeva 2005. gadā. Līdz 2011. gadam tā vairākkārt mainīja īpašniekus, un šobrīd "Marriott" viesnīcu ķēde to pielāgo savām vajadzībām.

Foto: Library of Congress

Ēka atklāta 1930. gadā

Stāvu skaits: 52

"Terminal Tower" ir vienīgā ēka šajā sarakstā, kura neatrodas Ņujorkā, bet gan Klīvlendā, Ohaio štatā. Līdz ar to pabeigšanas brīdī tā bija arī augstākā ēka pasaulē ārpus Ņujorkas un šo titulu saglabāja līdz Maskavas Universitātes ēkas pabeigšanai 1953. gadā.

Kā vēsta debesskrāpja nosaukums, tas reiz pildīja vilcienu stacijas funkcijas, apkalpojot pasažierus dzīvīgajā Ņujorkas-Čikāgas līnijā. Sākotnēji virs stacijas izvietotā ēka bija plānota vien 14 stāvus augsta, bet plāni mainījās un pabeigšanas brīdī tā bija ceturtā augstākā pasaulē.

Foto: ButtonwoodTree

Ēka atklāta 1931. gadā

Stāvu skaits: 57

"20 Exchange Plaza" ēka būvēta kā galvenais birojs svaigi tapušajai divu finanšu organizāciju - "National City Bank of New York" un "Farmers' Loan and Trust Company" apvienībai. Lai gan debesskrāpja arhitekti "Cross and Cross" norādīja, ka ēka nav būvēta nevienā noteiktā stilā, tā tiek uzskatīta par tā sauktās "modernās klasikas" pārstāvi ar salīdzinoši nelieliem art deco stila elementiem.

Ēkas pasūtītāji sākotnēji plānoja būvēt augstāko ēku pasaulē, kuras piramidālajai smailei vajadzēja sasniegt 250 metru atzīmi. Finanšu krīze gan plānus "apgrieza" līdz 226 metriem un ceturtās augstākās ēkas titulam tās pabeigšanas brīdī.

Šobrīd no 16. līdz pat 57. septītajam stāvam birojus nomainījuši īres dzīvokļi. Līdz ar funkcionālajām pārmaiņam, pirms vairākiem gadiem tika uzsākta nomelnējušās ēkas tīrīšana, atgriežot tai tās oriģinālo balto krāsu.

Foto: Jonathan71

Ēka atklāta 1913. gadā

Stāvu skaits: 57

Nams, kurš no 1913. gada līdz pat 1930. gadam bija augstākā ēka visā pasaulē, tagad ieņem vien 54. vietu ASV. Neogotikas stilā celtās ēkas arhitekts ir Kass Gilbers. Ņemot vērā tās līdzību ar Eiropas gotiskajām baznīcām, ēka tika iesaukta par "Komercijas katedrāli". Tomēr fasādes renovācijas laikā no 1977. gada līdz 1981. gadam liela daļa tās gotiskā stila elementu tika noņemti.

Sākotnēji bija plānots, ka ēkā būs vien 20 stāvi, un tā būs 130 metrus augsta, tomēr plāni mainījās īsi pirms būvniecības sākuma. Augstās ēkas svinīgajā gaismu iedegšanā 1913. gada 24. aprīlī piedalījās arī ASV prezidents Vudro Vilsons, fiziski atrodoties Vašingtonā un nospiežot pogu.

Foto: Postdlf

Ēka atklāta 1933. gadā

Stāvu skaits: 70

Augstākā un vienlaikus masīvākā no Rokfellera centra 19 ēkām atrodas tā centrālajā daļā. Tā joprojām tiek dēvēta par "GE Building" un uz tās labi redzams arī korporācijas logo, taču, šogad, mainoties īpašniekiem, ēka jau drīzumā iegūs "Comcast Building" nosaukumu. Tā bieži ņujorkiešu vidū tiek dēvēta vienkārši par "The Slab" jeb "plāksni" vai "30 Rock", kas ir tās adreses saīsinājums

Tieši šīs ēkas būvniecības laikā tapa slavenā Čārlza Ebetsa fotogrāfija "Pusdienas debesskrāpja virsotnē". Tāpat tā izmantota neskaitāmās filmās un televīzijas šovos, ko veicinājis arī tas, ka tā ir galvenā telekanāla "NBC" ēka.

Savulaik tieši šo ēku no visām sev piederošajām savam birojam izvēlējās pats Džons Rokfelers, kuram bijis izbūvēts speciāls privāts lifts līdz citiem nesasniedzamam seifam ēkas pagrabstāvā. Viņa, kā arī pārējas ģimenes biroji atradās 56. stāvā, bet mūsdienās ģimenes uzņēmuma pārraugi ieņēmuši arī 54. un 55. stāvu.

Foto: ChrisRuvolo

Ēka atklāta 1930. gadā

Stāvu skaits: 71

Ēka Volstrītā kļuvusi par leģendāru piemēru aklajam skrējieniem pēc augstākās ēkas tituliem - tā kļuva par augstāko pasaulē tikai uz dažiem mēnešiem 1930. gada pavasarī līdz "Chrysler Building" pabeigšanai.

Tikai 11 mēnešu laikā uzbūvētās ēkas pasūtītāji un arhitekti cīņā par augstākā debesskrāpja statusu izlēma plānoto 260 metru vietā ēku būvēt vēl 23 metrus augstāku. Šis triumfs gan bija īss, jo "Chrysler Building" būvnieki savas ēkas galā uzstādīja dekoratīvu 38 metrus augstu nerūsējošā tērauda smaili, apsteidzot konkurentus.

"40 Wall Tower" arhitekti publiski paziņoja, ka viņu ēka uzskatāma par augstāku, jo tās augstākais apdzīvojamais stāvs atrodas 30 metrus virs līdzīga stāva "Chrysler Building" debesskrāpī. Šai cīņai gan pēc nepilna gada pazuda jēga līdz ar "Empire State Building" pabeigšanu, kura bija augstāka par abām ēkām.

Foto: Clément Bardot

Ēka atklāta 1932. gadā.

Stāvu skaits: 67

Ēka "70 Pine Street" agrāk bija zināma kā "American International Building", kā arī "60 Wall Tower" un "Cities Service Building". Nama būvi savulaik pasūtīja naftas un dabasgāzes uzņēmējs Henrijs Dohertijs.

Šim laikam tik raksturīgajā art deko stilā ar gotisko smaili tapušais debesskrāpis bija augstākā ēka Manhetenas lejasgalā līdz pat 70. gadiem, kad tika pabeigti Pasaules tirdzniecības centra dvīņu torņi. Šobrīd ēka ir 8. augstākā Ņujorkā, 20. augstākā ASV un tikai 103. augstākā pasaulē, kopš uzbūvēšanas šajā sarakstā zaudējot 100 vietas.

Šobrīd ēka tiek pārveidota par "ultra luksusa" dzīvojamo ēku, kurā varēs iegādāties 644 dzīvokļus, kā arī 132 dzīvokļi tiks piedāvāti ilgtermiņa īrei. Tāpat ēkas apakšējos stāvus arī turpmāk aizņems biroju telpas.


Foto: David Shankbone

Ēka atklāta 1930. gadā

Stāvu skaits: 77

Ēka ir ne tikai art deko stila pārstāve, bet tiek uzskatīta par galveno tā piemēru. Tās arhitekts Vijams Van Alens, veidojot ēku, cieši sastrādājās ar pasūtītāju un autoražotāju Valteru Kraisleru. Viņi abi vēlējās uzcelt augstāko ēku pasaulē, kā arī atstāt paliekošas pēdas vēsturē, kam apliecinājums ir arī šis debesskrāpis.

Lai gan namā ilgus gadus atradās konglomerāta "Crysler" galvenais birojs un tās detaļās redzamas autobūvei raksturīgas faktūras un dekori, ēkas būvniecībā un pārvaldīšanā kompānija nekad nav iesaistījusies, un Kraislers pats savulaik skaidrojis, ka to ceļ saviem bērniem.

Kad kļuva zināms, ka ēka "40 Wall Street" ieplānota par nepilnu metru augstāka, Alens panāca atļauju izbūvēt 38 metrus augstu smaili. Tā slepeni tika uzbūvēta zemākos stāvos un tad pacelta un salikta dienas laikā, nepatīkami pārsteidzot konkurentus.

Foto: David Shankbone

Ēka atklāta 1931. gadā.

Stāvu skaits: 102

"Empire State Building" ir viens no visu laiku slavenākajiem debesskrāpjiem. Tā būvniecība tika uzsākta jau tad, kad par augstākās ēkas slavu sacentās divas iepriekš minētās būves, un pabeigta, neļaujot cīņas uzvarētājam "Crysler Building" šo godu izbaudīt pat gadu. Tikmēr pats to saglabāja 42 gadus.

Līdz ar citiem rekordiem, "Empire State Building" bija arī pirmā ēka, kuras stāvu skaits pārsniedz 100, bet smailē var pietauvoties dirižabļi. Izmantot šo ostu gan izrādījās ārkārtīgi nedroši un dirižabļu maršruts no debesskrāpja smailes ātri vien tika pārtraukts. Mūsdienās ēkas smailē izvietotās gaismas ļauj to izgaismot dažādos toņos, tādējādi simboliski atzīmējot vai atbalstot kādu notikumu.

Milzīgajā ēkā, kurā bāzējas aptuveni 1000 uzņēmumi, strādā ap 21 000 darbinieku, padarot to par lielāko biroju ēku ASV pēc Pentagona. 70. gadu sākumā debesskrāpi bija paredzēts vēl palielināt, noņemot art deko stilā ieturēto smaili un tās vietā uzbūvējot vēl 11 papildu stāvus, tādējādi ļaujot debesskrāpim atgūt augstākās ēkas titulu. Šī ideja nezināmu iemeslu dēļ tomēr tika atmesta.

Par godu slavenajai ēkai sacerētas dziesmas, tā ietverta grāmatās un redzama uz ekrāniem. Leģendārākais no visiem gadījumiem ir filmas "King Kongs" sižets, kurā milzīgais primāts, bēgot no vajātājiem, uzrāpjas "Empire State Building" smailē, bet pēc nāvīgas ievainošanas no tā nokrīt.

Milzīgā augstuma dēļ ēka arī tiek uzskatīta par labāko vietu Manhetenas vērošanai no augšas. Debesskrāpi tieši ievērojamā augstuma dēļ tā pastāvēšanas laikā izvēlējušies arī aptuveni 30 pašnāvību veicēji, no kuriem pirmais - kāds atlaists būvnieks - no augšējiem stāviem nolēca vēl pirms būves pabeigšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!