Pirms lavīnas, kas 18. janvārī apraka viesnīcu ar cilvēkiem Itālijas Abruco reģionā, iestādes menedžeris brīdinājis varasiestādes, ka viesi notikušo zemestrīču dēļ ir šausmu pārņemti, taču nevar aizbraukt sniega nobloķēto ceļu dēļ, vēsta raidsabiedrība BBC.

18. janvārī Itālijas vidieni satricināja virkne spēcīgu zemestrīču, kas kopā ar pēdējo dienu spēcīgo snigšanu izraisīja lavīnas un izolēja ciemus. Lavīna apraka "Hotel Rigopiano" viesnīcu ar vairāk nekā 30 cilvēkiem.

Glābējiem biezā sniega dēļ nelaimes vietu izdevās sasniegt tikai nākamajā dienā. Divi cilvēki tika atrasti dzīvi, jo lavīnas brīdī atradās ārpus viesnīcas. 20. janvārī – vairāk nekā 40 stundas kopš lavīnas – glābējiem izdevās no sniega apraktajām viesnīcas drupām atbrīvot deviņus dzīvus cilvēkus. Līdz pirmdienai apstiprināta sešu cilvēku nāve. Vēl 23 cilvēki ir pazuduši.

Aptuveni 120 000 tonnu sniega masa ar 100 kilometru stundā lielu ātrumu viesnīcu pamatīgi bojāja. Tomēr glābējiem ir cerības, ka gaisa kabatās varētu atrast vēl izdzīvojušos.

Itālijas mediji publicējuši e-pasta vēstuli, ko trešdien pirms lavīnas varasiestādēm (Peskāras provinces vadībai, policijas šefam un Farindolas mēram) nosūtījis viesnīcas menedžeris Bruno di Tomaso. Viņš lūdzis gatavot palīdzību, norādot, ka viesi ir "šausmās" zemestrīču dēļ un ir nolēmuši palikt ārpus telpām.

"Mēs mēģinājām viņus nomierināt, bet viņi nekur netiek, jo ceļi ir bloķēti un viņi gatavojas pārlaist nakti automašīnās," rakstīja Tomaso. Viņš arī informēja, ka viesnīcas dīzeļdegvielas krājumi ģeneratoram beigsies nākamajā rītā un ka telefonsakari nedarbojas.

"Apkārt viesnīcai ir aptuveni divus metrus biezs sniegs. 12 mūsu numuriņi ir aizņemti, neskaitot personālu," teikts e-pasta vēstulē.

Itālijas mediji raksta, ka varasiestādes trešdien jau septiņos no rīta zināja, ka būs nepieciešams jaudīgs sniega tīrītājs, lai atbrīvotu ceļu uz viesnīcu. Peskāras provinces prezidents Antonio di Marko vēstuli izlasījis pulksten 14.00, raksta "Il Messaggero".

Viņš norāda, ka vēstule nav ignorēta un skaidro, ka ir apliecinājis viesnīcas īpašnieka māsai, ka vakarā uz viesnīcu tiks nosūtīts īpašs sniega tīrītājs "turbīna". Zemestrīču izraisīta lavīna viesnīcu aprakusi ap 17.00.

Viena no atrastajām izdzīvojušajām pastāstīja, ka ēda sniegu un ledu, lai remdētu slāpes. Daudzi viesi atradās viesnīcas pirmajā stāvā, gatavojoties evakuācijai pēc zemestrīcēm.

Glābēju ierašanos apgrūtināja biezais sniegs un kritušie koki, tāpēc viesnīca sasniegta vien ceturtdien 4.30 pēc vietējā laika. Ārkārtas dienestiem nācās sākumā atrakt ceļu transportam, bet glābējiem uz nelaimes vietu doties uz slēpēm.

Trīs spēcīgākās no zemestrīcēm, kas trešdien satricināja Itālijas vidieni, bijušas 5,3; 5,7 un 5,6 magnitūdu stipras – tās visas notikušas vienas stundas laikā. Pavisam fiksētas 10 zemestrīces, kas stiprākas par četrām magnitūdām un notikušas 10 kilometru rādiusā ap Amatriči, kas tika pamatīgi izpostīta pērnā gada oktobrī notikušā zemestrīcē.

Situāciju apgrūtina apstākļi, ka pēdējās dienās Itālijā ir uzsnigusi bieza sniega sega. Amatričes apkārtnē bez apstājas snidzis 36 stundas, vietām sniega kārtai sasniedzot pat piecu metru biezumu.

Tūkstošiem cilvēku palikuši bez elektrības, bet atsevišķi ciemi izolēti no ārpasaules, vēsta raidsabiedrība BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!