Foto: NASA
Pirms desmit gadiem, 2006. gada janvārī, kad Amerikas Savienoto Valstu (ASV) Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) zonde "New Horizons" sāka ceļu uz tā laika devīto Saules sistēmas planētu Plutons, zinātnieki vēl nenojauta, ka pēc nepilna pusgada, augustā, Plutons zaudēs šo savu planētas statusu.

Zonde pēc deviņus gadus ilga lidojuma pērn pietuvojās Plutonam, kas pēc statusa atņemšanas oficiāli pārdēvēts par pundurplanētu ar kārtas numuru 134340.

Kopš pagājušā gada NASA zinātnieki saņēmuši gana daudz fotogrāfiju, lai izveidotu labāko attēlu izlasi. Šonedēļ, kad aprit desmit gadi kopš Plutons vairs nav planēta, piedāvājam ar šīm fotogrāfijām un dažām NASA izveidotām pundurplanētas vizualizācijām iepazīties arī portāla "Delfi" lasītājiem.

Savulaik devītā Saules sistēmas planēta Plutons tika atklāta 1930. gada 13. martā, bet 20. gadsimta pirmajā pusē, zinātniekiem veicot arvien jaunus un jaunus atklājumus Saules sistēmā, tika pārskatīta klasifikācija terminam "planēta", kā rezultātā Plutons vairs neiederējās pārējo planētu pulkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!