Foto: Reuters/Scanpix

Lai gan Krievijas prezidenta Vladimira Putina "krievu pasaules" koncepts ir pazudis no Kremļa sponsorēto mediju virsrakstiem, parlamenta deputātu Konstantīna Zatuļina un Nataļjas Poklonskas iesniegtais likumprojekts to drīz var mainīt, "Radio Brīvā Eiropa" ziņo Braiens Vitmors.

Vienlaikus likumprojekts paredz pilsonības piešķiršanu arī visiem krieviski runājošajiem, kuri ir bijušās Krievijas Impērijas iedzīvotāju pēcnācēji.

Līdz ar to pilsonības saņemšanas kritērijiem atbilstu miljoniem cilvēku, kuri dzīvo Ukrainā, Baltkrievijā, Gruzijā, Moldovā, Kazahstānā un citviet Centrālāzijā. Par pilsoņiem viegli varētu kļūt arī vairāku Eiropas Savienības valstu, tostarp Somijas, Polijas un Latvijas, Lietuvas, Igaunijas iedzīvotāji.

Ja šis likumprojekts tiks apstiprināts, tas norādīs uz Kremļa iepriekš uzsāktās "krievu pasaules" politikas atjaunošanu, ļaujot Krievijai pastiprināt spiedienu uz savām agrākajām satelītvalstīm.

Nesena vēsture skaidri norāda, ka pasu izdale var kļūt par priekšnoteikumu aneksijai. Viņš atgādina, ka arī Dienvidosetijā un Abhāzijā iedzīvotāji sākotnēji saņēma Krievijas pases, kas ļāva Krievijai uzdoties par viņu aizstāvi un 2008. gada augustā iebrukt Gruzijā.

Jebkurā gadījumā tā ļauj Krievijai šantažēt un iespaidot savus kaimiņus, atsaucoties uz savu pilsoņu aizstāvēšanu, norāda Vitmors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!