Foto: AP/Scanpix

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs poļiem adresētā vēstulē, kas nosūtīta pirms 3.maijā atzīmējamās Konstitūcijas dienas, pateicies Polijai par tās uzticību NATO un slavinājis valsts sasniegumus, vēsta Polijas Radio.

"Poļu tauta saprot, ko nozīmē cīnīties pret tirāniju," vēstulē norādījis Kerijs. "Polijas triumfa stāsts kopš komunisma krišanas iedvesmo brīvības aizstāvjus visā pasaulē."

"Jūs esat parādījuši, kas iespējams, kad tautai ļauj pašai izvēlēties un noteikt savu nākotni," uzsvēris ASV valsts sekretārs. "Savienotās Valstis uzteic jūsu atbalstu pilsoniskajai sabiedrībai no Austrumeiropas līdz Ziemļāfrikai, tostarp ukraiņu tautai."

Karijs uzteicis arī Polijas ieguldījumu drošības vairošanā reģionā un citur pasaulē. "Mūsu karavīriem bija gods dienēt līdzās poļu karavīriem Afganistānā, un mēs esam pagodināti ar viņu ziedotajiem upuriem," norādījis valsts sekretārs.

Noslēgumā Kerijs norādījis, ka, poļiem atzīmējot viņu Konstitūcijas dienu, tiem līdzās stāv ASV, jo abām tautām kopīgi jādarbojas, lai sasniegtu "brīvu, pārtikušu un demokrātisku pasauli".

1791.gada 3.maija Polijas konstitūcija tiek uzskatīta par pirmo šāda veida dokumentu Eiropā, lai gan tās mūžs bija ļoti īss, jo tā noveda pie kara ar Krieviju, kam sekoja otrā un trešā Polijas dalīšana.

Polija savu neatkarību spēja atgūt tikai 1918.gadā. Taču arī šīs neatkarības posms ilga tikai divas desmitgades, jo nacistiskā Vācija kopīgi ar boļševistisko Padomju Savienību, izraisot Otro pasaules karu, atkal centās iznīcināt poļu valsti.

3.maijs kā valsts svētki tika atjaunoti tikai pēc pusgadsimta, kad poļi gāza PSRS uzspiesto komunistisko marionešu režīmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!