Foto: AFP/Scanpix

Policija Katalonijas neatkarības atbalstītājiem, tostarp skolēniem un viņu vecākiem, kas ieņēmuši skolas, kurās iekārtoti vēlēšanu iecirkņi svētdien paredzētajam referendumam, izvirzījusi ultimātu, atstāt ieņemtās ēkas līdz svētdienai plkst. 6.

Jau ziņots, ka Katalonijas reģionālās policijas priekšnieks devis rīkojumu līdz norādītajam laikam slēgt un nozīmogot visas ēkas, kurās paredzēta vēlēšanu iecirkņa darbība.

Balsošanas sākums neatkarības referendumā paredzēts svētdien plkst. 9.

Jau iepriekš Spānijas valdība paziņojusi, ka policija sestdien slēgusi un nozīmogojusi 1300 no 2315 vēlēšanu iecirkņiem, kurus Katalonijas reģionālā valdība sagatavojusi svētdien paredzētajam neatkarības referendumam, ko Madride pasludinājusi par antikonstitucionālu un nelikumīgu.

Vienlaikus kāda valdības amatpersona pavēstīja, ka 163 skolas, kurās paredzēti vēlēšanu iecirkņu, ieņēmuši aktīvisti, kas atbalsta Katalonijas neatkarību, kuri tur uzturējušies visu nakti uz sestdienu.

Tikmēr tiek ziņots, ka Spānijas policija sestdien ieņēmusi Katalonijas valdības sakaru centru, pamatojoties uz tiesas piektdienas rīkojumu nepieļaut arī elektronisko balsošanu.

Spānijas ārlietu ministrs Alfonso Dastiss sestdien paziņoja, ka Katalonijas reģionālās valdības iecerētais referendums ir "pretrunā ar Eiropas Savienības (ES) mērķiem un ideāliem" un ka tas esot "ņirgāšanās par demokrātiju".

Savukārt Spānijas centrālās valdības pārstāvis Katalonijā Enriks Miljo norādījis, ka ikviens, kas paliks ieņemtajās skolās svētdien pēc plkst. 6, saskaņā ar tiesas lēmumu no tām ir jāaizved, lai gan policija saņēmusi rīkojumu nelietot spēku.

Miljo tomēr atzinis, ka šī rīkojuma izpildē var rasties problēmas.

Joprojām nav arī īsti skaidrs, vai 17 000 vīru lielie Katalonijas reģionālās policijas spēki pakļausies rīkojumiem atbrīvot ieņemtās ēkas.

Tāpēc centrālā valdība uz Kataloniju ir nosūtījusi vairākus tūkstošus policistu no citiem Spānijas reģioniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!