Foto: Reuters/Scanpix
Apmēram 800 cilvēki sestdien devās gājienā pa Lielbritānijas Londonas finanšu centru Londonas Sitiju, lai piedalītos vispasaules protesta akcijā "United for #GlobalChange" ("Vienoti pārmaiņām pasaulē") , ko protestā pret korporatīvo alkatību un budžeta samazinājumiem iedvesmojusi Ņujorkas kustība "Okupēt Volstrītu" ("Occupy Wall Street"), bet policija neļāva viņiem nonākt līdz Londonas Biržas ēkai, savukārt līdzīgas protesta akcijas notika pie Eiropas Centrālās Bankas (ECB) mītnes Frankfurtē, kā arī Briselē un daudzviet citur.

Londonā demonstranti, no kuriem daži sejas bija aizseguši ar maskām, nesa plakātus ar saukļiem ""Goldman Sachs - paša Nelabā roku darbs", "Vairs nekādu samazinājumu" un citiem, devās ceļā no Svētā Pola katedrāles, kur viņus uzrunāja interneta vietnes "WikiLeaks" dibinātājs Džuljens Esanžs, uz Londonas Biržu, tomēr policija viņus apturēja pie Paternosteras laukuma, pie kura atrodas biržas ēka.

Demonstranti, nepiekļuvuši biržas ēkai, spēlējot ģitāras un bungas devās tālāk. Protesta akcija visumā noritēja mierīgi, katedrāle visu laiku palika atvērta apmeklētājiem, bet netālu esošā metro stacija gan tika slēgta.

Akcijā Londonā piedalījās nepilns tūkstotis cilvēku, lai gan tās organizatori - kustība "OccupyLSX" ("Okupē Londonas Biržu") - cerēja uz daudz lielāku atsaucību, jo sociālajās vietnēs "Facebook" un "Twitter" atbalstu protesta akcijai pauda apmēram 15 tūkstoši cilvēku.

Savukārt Vācijas pilsētā Frankfurtē pie ECB galvenās mītnes bija pulcējušies vairāki tūkstoši cilvēku, protestējot pret ienākumu nevienlīdzību un korporatīvo alkatību.

Starptautiskās antiglobālistu organizācija "Attac", kas rīkoja protesta akciju Frankfurtē, paziņoja, ka pie ECB ēkas pulcējušies 6000 cilvēku, bet policijas aplēses liecina, ka sanākuši 5000 protestētāju.

Jaunieši, pensionāri un ģimenes ar bērniem aicināja "Nost ar kapitālisma diktatūru" un "ECB, neizpārdodiet mūsu demokrātiju".

Vairāki simti demonstrantu pulcējušies arī Vācijas galvaspilsētā Berlīnē.

Bet 2000 Briselē sanākušie demonstranti, kas bija ieradušies no Beļģijas, Anglijas, Francijas, Nīderlandes un pat ASV, kritizēja valdības un bankas solot turpināt izdarīt spiedienu uz Eiropas līderiem.

Beļģijas policija gan pēdējā brīdī izmanīja demonstrantu gājiena maršrutu, tomēr tas nekārtības neradīja un viņi turpināja ceļu uz Eiropas Savienības (ES) galveno mītni, tomēr apejot vairākas ES institūciju ēkas.

Visplašākā protesta akcija sestdien notika Itālijas galvaspilsētā. Cilvēki Romā rokās turēja plakātus ar uzrakstiem "Tikai viens risinājums: Revolūcija!", "Mēs neesam īpašumi baņķieru rokās!", bet viena no demonstrantu grupiņām nesa kartona zārku ar Itālijas premjerministra Silvio Berluskoni vārdu uz tā. Demonstranti skandināja: "Mēs nemaksājam par krīzi!".

Roma pagaidām ir vienīgā vieta, kur protesti pārauguši lielākās nekārtībās, demonstrantiem aizdedzinot automašīnās, izsitot banku un veikalu skatlogus, dedzinot Itālijas karogus.

Jau vēstīts, ka protestētāji visā pasaulē sestdien iziet ielās, lai paustu savas dusmas pret baņķieriem, finansistiem un politiķiem, kurus tie apsūdz par globālās ekonomikas sagraušanu, miljoniem cilvēku iedzīšanu nabadzībā un grūtībās vien savas alkatības dēļ.

Kustības "Okupēt Volstrītu" ("Occupy Wall Street") rīkoto protestu Ņujorkā iedvesmotie iziet ielās visā pasaulē. Protesta akcijas notika Austrālijas pilsētās Melburnā un Sidnejā, Japānas galvaspilsētā Tokijā, Filipīnu galvaspilsētā Manilā, Grieķijā, Spānijā, Portugālē, Bosnijas un Hercegovinas galvaspilsētā Sarajevā un daudzviet citur.

Policija visā pasaulē strādā, lai novērstu iespējamajās nekārtības, lai gan nav iespējams pateikt, cik plaši būs protesti un cik daudz cilvēkus, galvenokārt izmantojot sociālos medijus, būs izdevies pulcināt Spānijas antikapitālistu kustībai "Indignados" ("Saniknotie"), kas maijā rīkoja plašus protestus Madrides centrālajā laukumā "Puerta del Sol" ("Saules vārti"), un aktīvistu organizācijām, kas pēc "Indignados" iniciatīvas uzņēmušās akcijas īstenošanu katrā valstī un pilsētā atsevišķi.

Kustība izveidojusi mājaslapu internetā "15october.net", kurā aicina visus pasaules iedzīvotājus sestdien pulcēties vienotā protesta akcijā "United for #GlobalChange" ("Vienoti pārmaiņām pasaulē"). Kopumā aicinājums šajā mājas lapā ievietots 18 valodās. Mājaslapa vēsta, ka akcijas protesti notiek 951 pilsētā 82 valstīs, tomēr šī informācija varētu būt neprecīza, jo kartē ar pilsētām, kur sestdien plānotas demonstrācijas, iekļauta arī Rīga, lai gan līdz šim ziņas par šāda veida pasākumiem nav saņemtas. Vienīgā Baltijas valsts, kur akcijas ietvaros notika protesti bija Igaunija, kur apmēram 100 cilvēki pulcējās Tallinā, bet vairāki desmiti sanāca arī Tartu.

Konkrētu prasību demonstrantiem nav, ir vien kopīgais uzskats, ka "alkatīgajiem un korumpētajiem" bagātniekiem, jo īpaši bankām, ir jāmaksā vairāk un tas, ka ievēlētās valdības neieklausās savās tautās.

"Ir laiks mums apvienoties; Ir laiks viņiem ieklausīties; pasaules iedzīvotāji, ceļaties!" aicināts "United for #GlobalChange" mājaslapā. "Mēs neesam preces politiķu un baņķieru rokās, kas mūs nepārstāv," norāda vispasaules demonstrācijas iniciatori. "Mēs mierīgi protestēsim, runāsim un organizēsim līdz panāksim, ka tā notiek," norāda organizatori, aicinot pasaules iedzīvotājus protestēt, lai panāktu, ka politiķi ieklausās un kalpo tautas gribai un interesēm, un apzinās, ka tauta nevis "finanšu elite, kam viņi kalpo", ir tie, kas izlems nākotni.

100 cienījamu autoru grupa, tostarp Salmans Rušdi, Nīls Gīmans, Pulicera balvu saņēmušie Dženifera Īgana un Maikls Kuningams, tiešsaistē parakstīja petīciju, paužot atbalstu "Okupēt Volstrītu un Okupēt kustībai visā pasaulē".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!