Foto: AFP/Scanpix

Polijas prezidents Andžejs Duda ceturtdien aicināja ANO Drošības padomi nosūtīt ANO miera uzturēšanas spēkus uz visu konflikta zonu Ukrainā.

"Mēs atbalstām ANO miera uzturēšanas misijas dislocēšanu," Duda sacīja preses konferencē pēc šī aicinājuma izteikšanas ANO Drošības padomē, kur Polija maijā ir prezidējošā valsts rotācijas kārtībā.

"Es arī uz visstingrāko uzsvēru, ka, ja tas notiks, tad šie spēki jādislocē visā teritorijā, kura šodien ir separātistu rokās," viņš piebilda.

"Vispirms šie spēki ir jādislocē gar starptautiski atzīto robežu starp Ukrainu un Krieviju," teica Duda.

Krievija pērnā gada septembrī ierosināja ierobežotu ANO miera uzturēšanas misiju, lai aizsargātu apmēram 600 Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotājus, kuri atrodas Ukrainas austrumos.

Krievija izstrādāja ANO rezolūcijas projektu, kas pilnvarotu viegli bruņotus miera uzturētājus aizsargāt EDSO novērotājus gar demarkācijas līniju starp Ukrainas karaspēku un prokrieviskajiem separātistiem.

Tomēr Ukraina ir ilgstoši pieprasījusi ANO miera spēku dislocēšanu ievērojami tālāk - arī gar Ukrainas un Krievijas robežu, lai novērstu Krievijas bruņoto spēku iekļūšanu Ukrainā.

Domājams, ka Krievija uzliktu veto jebkuram šādam priekšlikumam par miera spēkiem Ukrainas austrumos, kas tiktu iesniegts ANO Drošības padomē.

Kremlis ir kategoriski pret bruņotu ANO miera spēku izvietošanu gar Ukrainas-Krievijas robežas posmiem, kurus nekontrolē Kijeva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!