Foto: AFP/Scanpix

Krievijas vēstnieks Polijā Sergejs Andrejevs ir izraisījis sašutumu, paziņojot, ka Polija ir līdzvainīga pie Otra pasaules kara izraisīšanas.

Vēstnieks intervijā ziņu kanālam "TVN24" sacīja, ka Polija "bloķēja antinacistiskās koalīcijas izveidi", kas padarot to par "līdzatbildīgu par Otro pasaules karu".

Viņš arī attaisnoja Padomju Savienības iebrukumu Polijā pēc Molotova- Ribentropa pakta, kurš sadalīja Eiropu ietekmes sfērās, parakstīšanas 1939.gadā, jo tas "garantēja Padomju Savienības drošību".

Savukārt Padomju Savienības veiktā poļu pretošanās kustības apspiešana kara beigās esot īstenota, lai nodrošinātu "draudzīgu valsti pie tās robežām".

Varšavu šie izteikumi ir saniknojuši un tā paziņoja, ka vēstnieka izteikumi ir bijuši ļoti graujoši abu valstu attiecībām.

"Krievijas valsts augstākā oficiālā pārstāvja Polijā piedāvātais stāstījums apstrīd vēsturisko patiesību un piesauc dažas no pašām melīgākajām notikumu interpretācijām, kā tika darīts staļinistu un komunistu laikā," norādīja Polijas Ārlietu ministrija.

Polijas ārlietu ministrs Gžegožs Shetina informēja, ka pirmdien ministrija izsauks Krievijas vēstnieku, lai noskaidrotu šo jautājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!