Foto: AFP/Scanpix

Polija izvērtē iespēju pieprasīt Vācijai reparācijas par Otrajā pasaules karā nodarītajiem milzīgajiem zaudējumiem, trešdien pavēstīja valdošās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) parlamenta deputāts Arakadjušs Mularčiks.

Polijas parlamenta izpētes birojs gatavo analīzi par to, vai izvirzīt šādas pretenzijas. Tā būšot gatava līdz 11. augustam, sacīja Mularčiks.

PiS līderis ekspremjers Jaroslavs Kačiņskis nesen intervijā jau sacīja, ka "Polijas valdība gatavojas vēsturiskai kontrofensīvai". "Mēs runājam par milzīgām summām un arī par faktu, ka Vācija daudzus gadus atteicās uzņemties atbildību par Otro pasaules karu," aizvadītajā nedēļā "Radio Maryja" sacīja ekspremjers.

Aizsardzības ministrs Antonijs Macerevičs otrdien Varšavas 1944. gada sacelšanās piemiņas pasākumu laikā norādīja, ka Vācijai ir "jāatmaksā šausmīgais parāds, ko tā ir parādā Polijas tautai".

Otrajā pasaules karā, kas sākās ar Vācijas iebrukumu Polijā 1939.gadā, tika nogalināti teju seši miljoni Polijas pilsoņu, bet pati valsts cieta milzīgus materiālos zaudējumus, tika izpostītas baznīcas un citas kultūras vērtības, pat veselas pilsētas.

Vācija samaksājusi vairākus miljardus eiro kompensācijās par nacistu noziegumiem, pamatā izdzīvojušajiem ebrejiem, atzīst valsts atbildību par to, lai tiku saglabāta piemiņa par nacistu noziegumiem, kā arī maksātas kompensācijas. Polijas komunistu valdība savulaik apliecināja, ka nekādas pretenzijas Vācijai neizvirzīs. Macerevičs otrdien sacīja, ka komunistu pārvaldītā Polija bijusi "padomju marionešu valsts", kuras lēmumi šodien nav juridiski saistoši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!