Foto: AP/Scanpix

Polijas valdība plāno tuvāko nedēļu laikā iesniegt likumprojektu, kas ļautu atgriezties dzimtenē PSRS laikos uz Sibīriju, Kazahstānu un Vidusāzijas republikām deportētajiem poļiem un viņu pēctečiem, vēsta Polijas Radio.

Tiek plānots, ka likums stāsies spēkā gada otrajā pusē un tas skars aptuveni 10 000 cilvēku. Uz Poliju varēs pārcelties represētie poļi, viņu pēcnācēji un dzīvesbiedri, kas nonākuši bijušās Padomju Savienības Āzijas daļā.

Represēto poļu pēcteči varēs rēķināties ar būtisku valsts atbalstu, tostarp mājokļa īres apmaksu, valodas apmācības kursus un dažādas reabilitācijas programmas. Katrs, kurš izlems atgriezties Polijā, pirmos sešus mēnešus saņems 600 zlotu (134 eiro) pabalstu, kā arī vienreizēju 4000 zlotu (895 eiro) izmaksu dzīvokļa īrei. Atsevišķos gadījumos šīs summas var tikt palielinātas.

Polijā pirmais likums par repatriāciju tika pieņemts 2000. gadā, taču tas neattaisnoja cerības. Tā laikā no 2009. gada līdz 2013. gadam uz Poliju pārcēlās mazāk nekā tūkstoš cilvēku. Tagad tiek plānots slogu par jaunajiem pilsoņiem noņemt no pašvaldībām un uzlikt valsts budžetam.

Kā liecina izsūtīto poļu biedrības "Sibīriešu savienība" Ļubļinas nodaļas dati, Otrā pasaules kara laikā padomju vara uz Sibīriju, Kazahstānu un citiem reģioniem izveda 1350 000 poļu, no kuriem daudzi nomira tālienē no dzimtenes. Tāpat tika represētas Katiņā nošauto poļu virsnieku ģimenes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!