Polijā jau maijā varētu sākties darbi, lai atraktu, iespējams, leģendām apvīto nacistu "zelta vilcienu", kurš pēc divu entuziastu domām atrodas apslēpts tuneļu sistēmā Polijas dienvidu pilsētā Valbžihā, pie dzelzceļa līnijas Vroclava – Valbžiha, vēsta vietējais TV kanāls TVN24.

Par to, ka zina vietu, kur Otrā pasaules kara beigās nacisti paslēpuši vilcienu, pērnā gada augustā paziņoja divi dārgumu meklētāji – polis Peters Kopers un vācietis Andreas Rihters. Informācija nākusi no kādas personas, kas kara laikā piedalījusies vilciena slēpšanā, un, guļot uz nāves gultas, šo noslēpumu atklājusi. Atradēji neizslēdz, ka, iespējams, bruņuvilciena kravā varētu atrasties nacistu salaupītais zelts un dārglietas.

Ziņas par iespējamā "zelta vilciena" atrašanu izraisīja plašu ažiotāžu, un uz iespējamiem dārgumiem pretenzijas pieteica Krievija un Pasaules Ebreju kongress. Savukārt Polijas valdība pastiprināja vilciena iespējamās atrašanās vietas apsardzi. Kāda objekta atrašanos pazemē apstiprinājuši arī ģeoloģisko radaru attēli, apgalvoja laimīgie atradēji un amatpersonas.

Tikmēr eksperti par to, ka patiešām ir atrasts "zelta vilciens", ir gaužām skeptiski.Turklāt neesot nekādu pierādījumu, ka tas varētu atrasties Polijā.

Taču dārgumu mednieki nolēmuši paši turpināt meklēšanu un tagad ir paziņojuši, ka jau maija vidū, kad beidzot būs nokārtotas visas formalitātes, varētu sākties rakšanas darbi. Formalitāšu kārtošanas dēļ darbu sākums jau atlikts no februāra, tad marta un aprīļa, atzīmē TVN24.

Kopers un Rihters cer, ka atlikušo dokumentu nokārtošana aizņems aptuveni trīs nedēļas, bet tikmēr rakšanas vietā jau varētu sākt zāģēt kokus. Vienošanās ar pilsētu paredz, ka par to viņiem citā Valbžihas vietā jāiestāda 45 koki.

Dārgumu mednieki cer atrast divus tuneļus un, iespējams, arī divus vilcienus. Izpēte liecina, ka līdzās pirmajam varētu atrasties vēl viens bruņuvilciena sastāvs, uzskata atradēji.

Tikmēr Krakovas Kalnrūpniecības un metalurģijas universitātes pētnieki ir paziņojuši, ka "tunelis patiešām tur varētu būt, bet ne vilciens". Tik lielu transportu ar aparatūru vienkārši nevarētu nepamanīt.

Gan Polijas amatpersonas, gan iespējamā vilciena atradēji iepriekš pauda, ka kravā visdrīzāk atrodas militārais aprīkojums, bet neizslēdza, ka tur var atrasties arī salaupītie dārgumi un mākslas darbi.

Saskaņā ar leģendu 1945. gada sākumā nacistiskā armija, bēgot no padomju spēku tuvošanās, toreizējā Vācijas pilsētā Breslavā (tagadējā Polijas pilsēta Vroclava) glabāto salaupīto zeltu, dārglietas un citas vērtības sakrāva vilcienā un mēģināja izvest.

Pēc dažām ziņām, vilcienā varētu atrasties arī leģendārā "Dzintara istaba", par kuras likteni nekas nav zināms kopš 1945. gada aprīļa, kad tā pazuda toreizējā Kēnigsbergā (tagadējā Kaļiņingradā).

"Zelta vilciens" tā arī nekad nesasniedza savu galamērķi, bet neskaidros apstākļos pazuda tagadējās Polijas dienvidrietumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!