Foto: EPA/LETA
Polijas konservatīvie likumdevēji piektdien sāka virzīt likumprojektu par gandrīz pilnīgu abortu aizliegšanu, noraidot alternatīvo priekšlikumu liberalizēt abortu noteikumus, kuri jau ir vieni no stingrākajiem Eiropā.

Valdošā konservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS) nodeva parlamenta komisijām likumprojektu, kas pieļautu abortus tikai gadījumos, kad būtu apdraudēta mātes dzīvība. Likumprojektā arī rosināts palielināt cietumsodu nelegāli abortus veikušajiem mediķiem no diviem līdz pieciem gadiem. Pilsoņu parlamentā iesniegtā iniciatīva arī paredz cietumsodu mātēm par aborta veikšanu, tomēr tiesneši var nepiemērot brīvības atņemšanu.

Polijā ietekmīgā katoļu baznīca šogad pauda atzinību šim rosinājumam, lai arī kopš tā laika garīdznieki ir izteikuši iebildumus pret priekšlikumu ieslodzīt sievietes.

Eiropas Padome šo rosinājumu ir nosaukusi par "ievērojamu sieviešu tiesību samazināšanu". Pret priekšlikumu notikuši arī vairāki marši. Abortu liberalizācijas atbalstītāji iesniedza parlamentā alternatīvu likumprojektu, tomēr parlaments to piektdien pirmajā lasījumā noraidīja. Priekšlikums paredzēja atļaut abortus līdz 12 grūtniecības nedēļai.

Atbilstoši 1993.gadā pieņemtajam likumam Polijā aborti ir aizliegti, izņemot trīs situācijas - ja grūtnieces veselībai draud briesmas, pastāv aizdomas, ka grūtniecība iestājusies izvarošanas rezultātā, kā arī embrija smagas slimības gadījumā.

Laikraksta "Newsweek Polska" aptaujā 74% poļu atbalstīja pašreiz spēkā esošo likumu.

Polijā, kuras iedzīvotāju skaits ir 38 miljoni, katru gadu notiek tikai 2000 legālu abortu. Sieviešu tiesību grupas gan norāda, ka 100 līdz 150 tūkstoši abortu katru gadu tiek veikti nelegāli vai ārzemēs.

Parlamenta komisijām nodotajā likumprojektā paredzēts ierobežot arī mākslīgo apaugļošanu, aizliedzot embriju iesaldēšanu un pieļaujot vienlaicīgi tikai vienas olšūnas apaugļošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!