Foto: Reuters/Scanpix
Polijas prezidents un ārlietu ministrs nepiekrīt Eiropas Komisijas (EK) paustajai kritikai pret Polijas sabiedrisko mediju vadības iecelšanas likumu, kas tika pieņemts pagājušā gada beigās un stāsies spēkā, kad to parakstīs prezidents, vēsta ziņu aģentūras "Reuters" un AP.

Polijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis intervijā Vācijas laikrakstam "Bild" noraidīja šo kritiku.

"Mēs tikai gribam izārstēt mūsu valsti no dažām slimībām, lai tā spētu atkal izveseļoties," teica Vaščikovskis.

Ministrs sacīja, ka iepriekšējā Polijas valdība savā mediju politikā vadījusies no kreisām idejām, "it kā pasaulei, sekojot marksisma piemēram, būtu automātiski jāvirzās tikai vienā virzienā - uz kultūru un rasu jaunu sajaukumu, uz pasauli ar velosipēdistiem un veģetāriešiem, kuri liek savas cerības uz atjaunīgo enerģiju un cīnās pret jebkādu reliģijas formu". Viņš pauda pārliecību, ka šādam pasaules uzskatam nav nekā kopīga ar tradicionālajām poļu vērtībām.

Jauno likumu aizstāvēja arī Polijas prezidents Andžejs Duda. Prezidenta preses sekretārs Mareks Magerovskis atzīmēja, ka pārmaiņas ir nepieciešamas tāpēc, ka iepriekšējās valdības laikā valsts raidsabiedrības bija vienpusīgas un bez plurālisma, bet Eiropas Savienībā (ES) šis fakts tika ignorēts. Ir gaidāms, ka prezidents tuvākajā laikā parakstīs šo likumu un tas stāsies spēkā, ziņoja AP.

Eiropas Komisija (EK) svētdien paziņoja, ka šomēnes pirmajā kārtā izskatīs likuma varu Polijā, sākot procedūru saistībā ar Polijas valdības lēmumu pārņemt savā kontrolē sabiedriskās raidorganizācijas. Procedūras rezultātā Poliju var sodīt, atņemot tai balsstiesības ES Padomē, ko veido visu 28 bloka dalībvalstu līderi.

Polijā pieņemtais likums ļaus valdībai kontrolēt valsts plašsaziņas līdzekļus, tieši ieceļot to vadītājus. Likums tika pieņemts, neskatoties uz ES un tiesību aizstāvju paustām bažām. To atbalsta parlamenta apakšpalāta Seims un augšpalāta Senāts.

Jaunais likums noteic, ka Polijas sabiedriskās radio un televīzijas augstākās amatpersonas turpmāk amatā iecels un no tā atcels finanšu ministrs. Līdz šim tas notika caur Nacionālās raidsabiedrību padomes izsludinātiem konkursiem.

Jaunais likums arī paredz, ka pašreizējie Polijas sabiedrisko raidorganizāciju valdes un padomes locekļi no amata tiek atbrīvoti nekavējoties.

Šādu lēmumu ir asi kritizējušas mediju tiesību aizstāvības organizācijas, tostarp "Reporters sans frontieres" ("Reportieri bez robežām"), Eiropas Raidorganizāciju apvienība (EBU), Eiropas Žurnālistu federācija un Eiropas Žurnālistu asociācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!