Foto: Reuters/Scanpix

Reaģējot uz Krievijas sašutumu par komunistiskajos noziegumos atbildīga PSRS ģenerāļa bareljefa aizvākšanu, Polijas ārlietu ministrs Gžegožs Shetina norādījis, ka Varšava ar šo rīcību nav pārkāpusi nedz tiesību normas, nedz labu kaimiņattiecību principus, vēsta Polijas Radio.

Lēmums aizvākt padomju ģenerāļa Ivana Čerņahovska bronzas bareljefu tika pieņemts, pieminot kārtējo gadskārtu kopš poļu karagūstekņu slaktiņa Bikivņā, ko lielinieku noziedzīgais režīms pastrādāja pēc toreizējās Austrumpolijas okupācijas 1939. gadā.

Čerņihovskis ir atbildīgs par vairāku tūkstošu poļu pretošanās kustības militārā spārna - "Armia Krajowa" (burtiski - Tēvzemes armija") - karavīru arestiem Viļņas reģionā. Daudzi no viņiem pēc tam gāja bojā padomju koncentrācijas nometnēs, bet daļa tika noslepkavota arī Bikivņā, kas atrodas netālu no Kijevas un kur jau kopš pagājušā gadsimta divdesmitajiem gadiem boļševiki masu kapos apraka savu noziegumu upurus.

Ceturtdien, kad Polija pieminēja 76. gadskārtu kopš PSRS karaspēka iebrukuma Austrumpolijā, boļševikiem pievienojoties nacistiskajai Vācijai, ar kuru poļi jau bija iesaistīti karā no 1. septembra, beidzot tika aizvākts komunistiskā noziedznieka Čerņihovska piemineklis, kas joprojām slējās Peņemžno.

"17. septembris ir tam ļoti piemērots, zināmā mērā pieminot 1939. gada padomju agresijas upurus," norādīja pilsētiņas mērs.

Viņš piebilda, ka bareljefs vispirms tiks nogādāts pilsētas noliktavās, bet pēc tam nodots Krievijai.

Taču Polijas rīcība kārtējo reizi izraisījusi Maskavas sašutumu, un Krievijas Ārlietu ministrija izsaukusi Polijas vēstnieku, lai pieprasītu paskaidrojumus.

Savukārt Polijas Ārlietu ministrija norādījusi, ka Krievija jau iepriekš zinājusi par to, ka piemineklis tiks aizvākts.

"Neapšaubot ģenerāļa Čerņahovska lomu cīņā ar Trešo reihu, mēs nedrīkstam aizmirst viņa atbildību un aktīvo līdzdalību poļu pagrīdes armijas likvidēšanā. Pēc Sarkanās armijas iebrukuma ģenerālis Čarņahovskis kopā ar NKVD bija atbildīgs par arestiem [un] slepenajām slepkavībām," teikts pirmdien izplatītajā Polijas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!