Foto: Reuters/Scanpix

Polijas Ārlietu ministrija par nepiedienīgu nodēvējusi Krievijas Ārlietu ministrijas preses pārstāves Marijas Zaharovas paziņojumu, kurā Varšavas plāni nojaukt 500 padomju pieminekļus salīdzināti ar džihādistu grupējuma "Daesh" darbībām, iznīcinot senatnes pieminekļus Palmīras pilsētā Sīrijā.

Polija atgādina Krievijas pusei, ka Varšava "krievu karavīru kapsētām nodrošina pilnīgas rūpes un aizsardzību. Tāpēc runām par it kā esošu "karu pret pieminekļiem" nav nekā kopīga ar realitāti".

Kā norāda Polija, divpusējos līgumos runa ir par tikai to pieminekļu saglabāšanu, kas uzstādīti apbedījuma vietās. "1994. gada līgums [par pieminekļu aizsardzību] attiecas uz kapsētām un apbedījuma vietām un neattiecas uz simboliskiem pieminekļiem, zem kuriem neatrodas karavīru atliekas un kas ir padomju kundzības simboli," teikts Polijas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Ministrija uzsver, ka Polijā ir vairāki simti tādu pieminekļu un tie visi ir vietējo pašvaldību kompetencē, kuras darbojas atbilstoši Polijas likumiem un nepārkāpj 1994. gada līgumu ar Krieviju.

Polijas Nacionālās atmiņas institūts, kas izmeklē noziegumus pret poļu tautu, izstrādājis projektu vairāk nekā 500 padomju armijas pieminekļu nojaukšanai.

Kā norāda institūts, šie pieminekļi simbolizē komunistu režīma kundzību pār Poliju un tāpēc ir nojaucami. Attiecīgu valsts mēroga projektu institūts tuvākajās nedēļās nosūtīs vietējām varas institūcijām.

Nojaukt paredzēts vairāk nekā 500 pieminekļu, kuri pauž pateicību Padomju Savienībai kā Polijas atbrīvotājai no nacisma. Lielāko daļu šo pieminekļu uzcēla padomju armija, nevis paši poļi.

Polijā ir arī vairāki pieminekļi, kas uzcelti Otrajā pasaules karā kritušo padomju karavīru bojāejas vietās, bet šie pieminekļi netiks iznīcināti. Polijas valsts arī turpmāk sargās kapsētas, kurās apbedīti Sarkanās armijas karavīri.

Nacionālās atmiņas institūta plāni attiecas uz monumentiem, kas uzstādīti sabiedriskās vietās.

"Mēs pašlaik uzskaitām vietas, kur vēl atrodas padomju pieminekļi. Līdz jūnijam mēs ierosināsim akciju, kura stimulēs vietējās varas institūcijas nojaukt padomju pieminekļus, vēl pirms attiecīga likuma parādīšanās," paziņoja institūta prezidents Lukašs Kaminskis.

"Šo pieminekļu saglabāšana ir sekas tam, ka Polijā netika pabeigtas deviņdesmito gadu sākuma reformas. Tā bija liktenīga kļūda, kas jau daudzus gadus tiek izmantota propagandā un provokācijās, kuras ir vērstas pret Poliju," sacīja Kaminskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!