Foto: AP/Scanpix/LETA
Polijas labējā valdība ceturtdien pieņēma likumprojektu, kas paredz pazemināt komunistu laikmeta virsniekus, tai skaitā ģenerāli Vojcehu Jaruzelski, līdz ierindnieka pakāpei, un nosauca to par "morālās kārtības atjaunošanu".

Premjerministrs Mateušs Moraveckis sacīja, ka viņa valdība ar pieņemto likumprojektu nostājas Polijā vairāk nekā 40 gadus valdījušā komunistu režīma upuru pusē. Tas ar nolūku tika pieņemts dienā, kad Polija godina antikomunistu cīnītājus, kurus vajāja un nogalināja režīms, kas Polijai tika uzspiests pēc Otrā pasaules kara.

"Ar šo likumprojektu mēs gribam atjaunot pamata morālo kārtību. Mēs gribam pateikt, ka ļauns ir ļauns un labs ir labs, ka nodevība ir nodevība un varonība ir varonība," teica Moraveckis, paziņojot par šo lēmumu.

"Mēs nostājamies upuru pusē pret ļaunumu," sacīja premjerministrs.

Saskaņā ar šo likumu, kas vēl jāapstiprina parlamentam un prezidentam Andžejam Dudam, komunistu laikmeta augsta ranga virsnieki tiks pazemināti līdz ierindnieka pakāpei par viņu lomu Maskavas kopš 1944. gada uzspiestajā režīmā un represijās pēc Jaruzelska 1981. gadā ieviestā karastāvokļa. Atbilstoši šim karastāvoklim tika nogalināti apmēram 100 režīma pretinieki.

Valdība uzsver, ka tā vēršas pret tiem, kuri pārkāpa personu tiesības un pavērsa armiju pret savu tautu, kalpojot komunisma ideoloģijai.

Ceturtdien pēc šī likumprojekta pieņemšanas 200 galēji labējo grupējumu locekļi devās lāpu gājienā caur Varšavas centru, pieminot antikomunistu cīnītājus.

Likums skars armijas un slepenā dienesta virsniekus, tai skaitā Jaruzelski un bijušo iekšlietu ministru ģenerāli Česlavu Kiščaku, kas gan abi ir miruši, un Polijas vienīgo kosmonautu – 76 gadus veco ģenerāli Miroslavu Hermaševski.

Viņi visi darbojās militārā huntā, kas vadīja Poliju gandrīz trīs gadus ilgušā karastāvokļa laikā, un kuru demokrātiskā Polija ir pasludinājusi par nekonstitucionālu.

Ceturtdien pieņemtais likums ir izpelnījies kritiku pat no valdošās konservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) biedru puses. Hermaševska znots Rišards Čarneckis, kurš ir Eiropas Parlamenta deputāts, sacīja, ka Hermaševskis ir "cienījams cilvēks" un "poļu patriots".

"Viņa pielīdzināšana Jaruzelskim un Kiščakam ir netaisna," Čarneckis paziņoja raidsabiedrībai TVN24.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!